Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

30 Ιουλ 2013

Ο μύθος για τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεϊνη

O μύθος για τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη!H κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη είναι εφικτή. Μην ξεχνάτε πως τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν αποτελούν πλήρη τροφή και έτσι αποτυγχάνουν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις φυσικές τροφές.
Πώς εξηγείται, η τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης; 
Και πιο πρόσφατα οι μπάρες και τα λοιπά υποκατάστατα γευμάτων που διατίθενται ευρέως και διατείνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη; Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης κατέχουν τη νούμερο ένα θέση στη λίστα με τα πιο δημοφιλή σκευάσματα διατροφής στο χώρο της ευεξίας και της άθλησης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Οι ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου ατόμου σε πρωτεΐνη αντιστοιχούν σε

GMOs - Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

GMO - corn

Ίσως να μην σας προκαλέσει έκπληξη όταν ακούσετε πως η παραγωγή τροφίμων έχει αλλάξει δραστικά από τη δεκαετία του 1950. Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν ακούγατε ότι οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές δεν είναι - δυστυχώς-  ιδιαίτερα αισθητές; Για παράδειγμα, το καλαμπόκι που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ της περιοχής σας δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από το καλαμπόκι που πωλούνταν 60 χρόνια πριν. Ουσιαστικά όμως διαφέρει, και μάλιστα πολύ...
Σίγουρα έχετε ακούσει για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms, GMOs), τους ζωντανούς δηλαδή μικροοργανισμούς που εισάγονται τεχνητά στα τρόφιμα με χρήση γενετικών μηχανισμών. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία αρμόδιων ινστιτούτων, το καλαμπόκι αντιπροσωπεύει το 31% του συνόλου των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως οι πιθανότητες το καλαμπόκι που αγοράζετε να είναι γενετικά τροποποιημένο είναι πολλές. Δυστυχώς, όμως δεν είμαστε σε θέση να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα και πάντα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να επιβάλλει την ετικετοποίηση ενός τροφίμου ως γενετικά τροποποιημένου.
Πώς μπορείτε να “προστατευτείτε” ενάντια στις σύγχρονες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στην παραγωγή των τροφίμων;

  1. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε: παρακολουθείτε τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις επί του θέματος μέσω έγκυρων ιστοσελίδων υγείας, προκειμένου να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη βιομηχανία. Μπορεί οι εξελίξεις να μην αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να ενημερώνεστε για το θέμα. 
  2. Καταναλώστε τροφές που δεν περιέχουν ΓΤΟ (non-GMO foods): παρόλο που η ασφάλεια των συγκεκριμένων τροφών βρίσκεται υπό διερεύνηση, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα με την κατανάλωση καλαμποκιού που μοιράζεται τα ίδια γονίδια με άλλους φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς. Γι’ αυτό αναζητήστε τις τροφές με την ένδειξη “Non-GMO”, οι οποίες δεν έχουν υποστεί κάποια γενετική ή άλλη τροποποίηση. 
  3. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές: είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζετε τι ακριβώς τρώτε όταν η λίστα των συστατικών μιας τροφής είναι ιδιαίτερα μακριά. Στην περίπτωση που αναφέρεται κάτι διαφορετικό, οι επεξεργασμένες τροφές είναι πολύ πιθανό να περιέχουν συστατικά – καλαμπόκι ή σόγια- που έχουν τροποποιηθεί γενετικά.
Πηγή: iatronet.gr

10 λόγοι που δεν μπορείς να αδυνατίσεις!

Προσπαθείς! Το παλεύεις όσο καλύτερα μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες, να αντισταθείς στα πολλά γλυκά, να μην το παρακάνεις με το αλκοόλ και ποιο το αποτέλεσμα; Ο δείκτης της ζυγαριάς μένει "αμετακίνητος" να σε αποκαρδιώνει! Οι διαιτολόγοι το ομολογούν. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το σώμα αντιστέκεται στην προσπάθειά που κάνεις να αδυνατίσεις! Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις και πώς μπορείς διορθώσεις το πρόβλημα;

14 Ιουλ 2013

Κοιλιακοί και πώς να τους αποκτήσετε

  Όλοι κάνουμε κοιλιακούς αλλά λίγοι καταφέρνουν να τους αποκτήσουν. Κάποιοι λένε πως οι κοιλιακοί χτίζονται στην κουζίνα και όχι στο γυμναστήριο και αυτό είναι αληθές μέχρι ένα σημείο. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς για να φαίνεσαι γραμμωμένος, θα πρέπει να έχεις έναν κατάλληλο όγκο μυών, κάτι που αποκτάς στο γυμναστήριο, με μια κατάλληλη αναλογία λίπους, κάτι που το καταφέρεις με την διατροφή.

Βαριέστε την γυμναστική; Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές!

Α) Ανανεώστε την Αερόβια Προπόνηση