Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Απρ 2013

Διατροφικές διαταραχές: Ανορεξία, βουλιμία.. μήπως η λίστα δεν τελειώνει;


                 
Τα κοινωνικά πρότυπα της σημερινής εποχής έκαναν πολλούς νέους να είναι επιρρεπείς σε τάσεις της εποχής που επηρεάζουν την υγεία τους, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές διαταραχές που αποτελούν πλέον μια παγκόσμια επιδημία. Οι δύο συχνότερες διατροφικές διαταραχές τις οποίες ακούμε συνεχώς και γνωρίζουμε είναι η ανορεξία και η βουλιμία. Δυστυχώς, νέα δεδομένα έφεραν στην επιφάνεια διαταραχές τις οποίες δεν γνωρίζαμε και δεν θα φανταζόμασταν όπως είναι η ορθορεξία και η βιγορεξία. Ας δούμε όμως αναλυτικά μία μία τις διαταραχές αυτές.


            Ανορεξία. Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή η οποία εμφανίζεται κυρίως στην προεφηβεία χωρίς να αποκλείετε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή. Η διαταραχή αυτή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους τουλάχιστον 15% κάτω από το αναμενόμενο και Δείκτη Μάζας Σώματος 17,5 ή λιγότερο η οποία απώλεια αυτοπροκαλείται με την αποφυγή « παχυντικών τροφών », υπάρχει παραμόρφωση της εικόνας σώματος η οποία οφείλεται σε ψυχοπαθολογικούς λόγους και ενδοκρινική διαταραχή με αμηνόρροια, διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών και ανωμαλίες στην έκκριση ινσουλίνης.

            Βουλιμία. Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επίμονη υπεραπασχόληση με τη διατροφή και ακατανίκητη επιθυμία λήψης τροφής, μη υγιείς συμπεριφορές για την αντιστροφή των επιδράσεων της παχυντικής τροφής (αυτοπροκαλούμενοι εμετοί, κατάχρηση καθαρτικών ουσιών, διουρητικών κ.α.), υπερβολική άσκηση, νοσηρός φόβος πάχυνσης.

            Ορθορεξία. Η ορθορεξία, όπως βγαίνει και από την ίδια την ετυμολογία της λέξης, είναι μια εμμονή με την «ορθή» ποιοτικά δίαιτα. Υπάρχει συνεχής ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και τα άτομα αυτά απαγορεύουν στον εαυτό τους να καταναλώσουν «κακές» τροφές.

            Βιγορεξία. Η βιγορεξία ή αλλιώς σύνδρομο του Άδωνη εμφανίζεται κυρίως στους άντρες και αποτελεί φαινόμενο αντίστροφο της ανορεξίας. Τα άτομα αυτά, τα οποία συναντούνται πολύ στα γυμναστήρια, στοχεύουν μανιωδώς στη συνεχή αύξηση του σωματικού όγκου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: