Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

24 Αυγ 2012

Κράνμπερι, το αντιοξειδωτικό!


Τα κράνμπερι έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια ενώ καταναλώνεται σε πολύ ποσότητα από τους ξένους, αφενός γιατί το γνωρίζουν και αφετέρου για τις πολύτιμες ιδιότητες του για την υγεία. Τα κρανμπερι είναι μικρά κόκκινα φρούτα τα οποία παράγονται συνήθως στην βόρεια Ευρώπη και βόρεια Αμερική, όπου λέγονται cranberries ή craneberries αντίστοιχα στις περιοχές και η προέλευση της ονομασίας τους είναι είτε επειδή τα λουλούδια του μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού είτε επειδή το πουλί αυτό καταναλώνει αυτά τα φρούτα.
            Τα κράνμπερι, είτε ολόκληρα φρούτα είτε σε μορφή χυμού, έχουν υψηλή διατροφική αξία κυρίως για την πλούσια αντιοξειδωτική τους δράση. Τα φρούτα αυτά περιέχουν μια ουσία η οποία είναι αντιοξειδωτική και δίνει στο φρούτο ισχυρή αντικαρκινική δράση. Προλαμβάνουν αλλά και θεραπεύουν τον καρκίνο εφόσον μειώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων ίσως ακόμη να εμποδίζει τις μεταστάσεις.
            Επίσης, οι καρποί αυτού του φρούτου περιέχουν και τις αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονοειδή, οι οποίες είναι φυσικές χρωστικές των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδει το χρώμα τους. Τα φλαβονοειδή αποτρέπουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας έτσι τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν όπως είναι ο καρκίνος.
            Ακόμη, τα κράνμπερι θεωρούνται για αιώνες από κάποιους λαούς ως ισχυρές τροφές αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων. Τα κράνμπερι περιέχουν κάποιες ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τα βακτήρια τα οποία ευθύνονται για τις λιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Έτσι, 2 ποτήρια χυμό κράνμπερι στην έναρξη των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης ή γενικά η κατανάλωση χυμού κρανμπερι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής προλαμβάνει σημαντικά την εμφάνιση των λοιμώξεων.
            Η διαθεσιμότητα των κρανμπερι στην Κύπρο ιδιαίτερα στη μορφή του αυτούσιου φρέσκου φρούτου είναι δυσεύρετη γιατί θεωρείται εξωτικό φρούτο ενώ σε μορφή χυμού και σε κατεψυγμένη μορφή μπορείτε να τα βρείτε στα ψυγεία στο σουπερμαρκετ. Συνδυάστε τα με διάφορα άλλα ροφήματα, θρυμματίστε τα κατεψυγμένα και φτιάξτε γρανίτες και αν βρείτε φρέσκα συνδυάστε τα σε διάφορες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: