Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Νοε 2011

Τζίντζερ, ginseng ή αλλιώς πιπερόριζα: Ποια τα οφέλη;


            Το ginseng όπως το ονομάζουν οι Δυτικοί και η πιπερόριζα όπως το ονομάζουν οι Έλληνες είναι ένα βότανο, το οποίο οι κινέζοι το γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν εδώ και 2000 χρόνια ενώ εμείς το γνωρίσαμε μόλις πολύ πρόσφατα. Το τζίντζερ είναι ένα πολύτιμο βότανο με πάρα πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και ως ρόφημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό συστατικό για την ινδική, κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα. Ποιες ωφέλειες έχει το τζίντζερ και πολλοί θέλουν να το χαρακτηρίσουν ως το τρόφιμο του αιώνα μας;

             Αρχικά, το τζίντζερ περιέχει ουσίες οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα μιας και έρευνες έδειξαν ότι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα και ρυθμίζει το σάκχαρο. Το παράδοξο είναι ότι εάν έχετε υψηλή πίεση θα τη ρίξει ενώ εάν έχετε χαμηλή πίεση θα την ανεβάσει! Θεωρείται άριστο τονωτικό της μνήμης και καλός ρυθμιστής της παραγωγής και της έκκρισης των ορμονών των επινεφριδίων. Ακόμη, βελτιώνει τις στομαχικές διαταραχές και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το τζίντζερ φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες διότι ως βότανο περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. Έτσι, συμβάλλει σημαντικά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οι οποίες ευθύνονται για το γήρας και τον καρκίνο. Τέλος, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να απαλύνει τις αρθριτικές ενοχλήσεις, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
            Προσθέστε, λοιπόν στη μαγειρική σας το πολύτιμο αυτό βότανο ή φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα από τζίντζερ για να κερδίσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει. Παρόλα αυτά, μη το παρακάνετε γιατί μακροπρόθεσμα παρουσιάζονται διάφορες παρενέργειες από την υπερβολική πρόσληψη. Λέτε γι’ αυτό οι κινέζοι να ζούνε μέχρι τα 100;!

Δεν υπάρχουν σχόλια: