Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

2 Απρ 2012

10 με τόνο ιδέες για ελαφριά γεύματα!

                 Ο τόνος είναι έλα λιπαρό ψάρι πλούσιο σε πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα, τα καλά λιπαρά οξέα με τα πολλά οφέλη τους στον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τον τόνο σε διάφορες συνταγές οι οποίες θα μας παρέχουν τα πολύτιμα συστατικά του χωρίς πολλές θερμίδες αλλά με γεύση και φαντασία. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τόνο.
1. Σαλάτα με Τόνο και Φασόλια: Βράζετε άσπρα και κόκκινα φασόλια, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν σε ένα μπολ. Προσθέτετε φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι. Μπορείτε να διακοσμήσετε με κλαράκια από φρέσκο σχοινόπρασο.
2. Τόνος σε Λιβανέζικη πίτα: Προσθέτετε τον τόνο κονσέρβας σε νερό, μια κουταλιά σούπας μαγιονέζα light, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Παίρνετε μια μεγάλη λιβανέζικη πίτα και τυλίγετε μέσα το μείγμα που φτιάξατε με τον τόνο.
3. Τονοσαλάτα: Πλένετε καλά και κόβετε σε ένα μπολ διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας σας. Προσθέτετε τον τόνο κονσέρβας σε νερό και περίπου ¾ φλιτζανιού καλαμπόκι βραστό. Τέλος, προσθέτετε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι. Συνοδεύστε τη σαλάτα σας με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή κριθαρένια παξιμαδάκια.
4. Πολύχρωμη Τονοσαλάτα: Βράζετε ½ ή περισσότερο πακέτο κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τον τόνο κονσέρβας σε νερό και ψιλοκόβετε διάφορες πολύχρωμες πιπεριές. Τέλος, προσθέστε μαγιονέζα light ή αν προτιμάτε φρέσκο ελαιόλαδο. Η σαλάτα είναι πολύ πιο νόστιμη εάν την τοποθετήσετε πρώτα στο ψυγείο και την καταναλώσετε κρύα.
5. Σαλάτα με Τόνο και Πατάτα: Βράζετε δυο μέτριες πατάτες και τις κόβετε σε κομμάτια σε ένα μπολ. Τοποθετείτε τον τόνο, 3 με 4 τρυφερά φύλλα μαρουλιού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέλος, προσθέτετε αλάτι, λεμόνι και δυο κουταλιές σούπας μαγιονέζα light ή αν προτιμάτε χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.
6. Σαλάτα με βίδες και τόνο: Βράζετε τα μακαρόνια βίδες, τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ να κρυώσουν. Προσθέτετε ένα τόνο κονσέρβας σε νερό, 4 κουταλιές σούπας μαγιονέζα light και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και γαρνίρετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
7. Τονοσαλάτα με λαχανικά: Βάζετε μια κονσέρβα τόνου σε νερό σε ένα μπολ. Ψιλοκόβετε άσπρο και κόκκινο κραμπί και όσο καρότο επιθυμείτε. Επίσης, προσθέτετε ¾ φλιτζανιού καλαμπόκι βρασμένο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτετε αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
8. Ντακοσαλάτα με τόνο: Βάζετε 4 με 5 μπουκίτσες κριθαρένια παξιμαδάκια στη βάση ενός μέτριου μπολ. Προσθέτετε τον τόνο κονσέρβας σε νερό και 4-5 μικρές ελιές μαύρες (ή λίγο ελαιόλαδο αν προτιμάτε). Τέλος, κόβετε 2 μικρές ντομάτες κόκκινες, ψιλοκόβετε φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και προσθέτετε ξύδι.
9. Πιτσάκια με τόνο: Παίρνετε ελληνικές πίτες ( στρογγυλές για γύρο) και περνάτε μια στρώση κέτσαπ. Απλώνετε επάνω στην πίτα τον τόνο, κόβετε 2 με 3 ελιές μαύρες και λίγη κάππαρη. Τέλος, τοποθετείτε τριμμένο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά και τα τοποθετείτε στο φούρνου για 4-5 λεπτά και έχετε έτοιμα πιτσάκια.
10. Πίτσα με τυρί κρέμα light, τόνο, πιπεριές, κρεμμύδι και ελιές: Παίρνετε μια έτοιμη ζύμη για πίτα και απλώνετε τη σάλτσα ντομάτας σε όλη τη βάση. Ρίχνετε το τριμμένο κίτρινο τυρί ανακατεμένο με λίγη ρίγανη και προσθέτετε από πάνω τον τόνο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κρεμμύδι, τις ελιές και μικρές κουταλιές τυρί κρέμα light. Ψήνετε στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: