Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

5 Αυγ 2013

Έχεις συνειδητοποιήσει γιατί τρως περισσότερο από όσο πρέπει;

Αναρωτιέσαι γιατί τρως σε κάποιες φάσεις που δεν πεινάς; Άγχος, πλήξη, καλή (ή κακή;!) παρέα, λάθος προγραμματισμός και εμμονή με απίθανες δίαιτες είναι μερικά μόνο από όσα μπορώ να σου πω! Πόσες φορές δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως έφαγες μηχανικά; Ή ότι θα μπορούσες και να μην έχεις βάλει δεύτερο πιάτο; 


1. Τρως όταν είσαι αγχωμένη;
Ένας τσακωμός με το φίλο σου, μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, η σκέψη πως ακόμη είσαι στο γραφείο και δουλεύεις ενώ όλη η Ελλάδα είναι στις παραλίες... οι αφορμές μπορεί να είναι πολλές! Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδια με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή.

2. Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε αγαπημένα σου φαγητά;

Όσο κι αν το έχεις επισημάνει στην γλυκιά σου μητερούλα δεν μπορεί να το κατανοήσει! Αφού ξέρει ότι λατρεύεις το σουφλέ τυριών, να μην στο φτιάξει να σε ευχαριστήσει; Ένα σουφλέ εδώ, λίγη σοκολάτα από εκεί και κάπου ενδιάμεσα τα λατρεμένα σου παγωτά με πλούσια επικάλυψη σιρόπι έγινε το κακό! Χωρίς να λέει κανείς να τα απαρνηθείς, πρέπει να μάθεις κι εσύ να λες ΟΧΙ στα αγαπημένα σου φαγητά. 

3. Τρως επειδή βαριέσαι;

Bλέπεις τηλεόραση και θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό, έστω και αν πριν από  λίγο ήσουν έξω για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν είμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε συχνά τι θα φάμε, μιας και τριγυρνάμε συχνά κοντά στην κουζίνα. Έχεις σκεφτεί όμως πως ψάχνεις κάτι να φας επειδή βαριέσαι;

4. Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως!

Έβαλες το φαγητό στο πιάτο και με το ένα χέρι κρατάς το πηρούνι και με το άλλο το ποντίκι του υπολογιστή! Ξέρω δεν μπορείς να αποχωριστείς το TLIFE λεπτό (αν δεν βλογίσουμε τα γένια μας!!), όμως καλό είναι να κάνεις ένα μικρό διαλειμματάκι. Αν την ώρα του φαγητού είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χαζεύεις στο ίντερνετ, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταλάβεις όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά ούτε καν το ότι χόρτασες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού!

5. Τρως επειδή τρώνε και οι άλλοι!

To έχω το παράδειγμα που θα σε κάνει να καταλάβεις το θέμα... είμαστε σπίτι μεγάλη παρέα και κάποιος πετάει την ιδεά να παραγγείλουμε! "Εγώ έχω φάει, αλλά πάρτε εσείς ό, τι θέλετε" απαντάς. Μέχρι να τελειώσει η μαρτυρική απαρίθμηση της παραγγελίας στο τηλέφωνο έχεις λυγίσει! Θα πάρεις κάτι λίγο, κάτι μικρό για τη ληγούρα! Ή ακόμη χειρότερα θα "ζουζουνίσεις" γύρω από το φαγητού κάποιου φίλου να "δοκιμάσεις" τον γύρο, λες και δεν έχεις ξαναφάει ποτέ στη ζωή σου. Όσο και αν το φαγητό είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, είναι σημαντικό να μάθεις να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μετριάζεις τις ατασθαλίες

6. Τρως επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χόρτασες!

Εγώ το παθαίνω με τα πατατάκια, το ποπκορν και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση με μπουφέ που με πιάνει πανικός να δοκιμάσω όλα όσα έχει ο δέκα μέτρων πάγκος με τα φαγητά. Για κάθε έναν όμως ο λόγος και ο τρόπος είναι διαφορετικός. Η ουσία είναι πως συχνά νιώθεις ότι αν δεν φτάσεις σε σημείο "σκασμού", δεν έχεις χορτάσει! Όταν όμως έρθει η δυσφορία από το φούσκωμα και στη συνέχεια η έκπληξη από τη ζυγαριά θα είναι αργά.  

7. Δεν πρόλαβες να οργανώσεις το μαγείρεμα και είσαι επιρρεπής σε γευστικές ατασθαλίες!

Τη μια μέρα βγαίνεις για ποτό, την άλλη βαριέσαι να σηκωθείς από τον καναπέ, την τρίτη παρακολουθείς με αγωνία την αγαπημένη σου σειρά. Που χρόνος να ασχοληθείς με την κουζίνα; Ναι είναι αλήθεια πως το μαγείρεμα χρειάζεται αφοσίωση, όμως αν δεν έχεις τίποτα στο σπίτι το χέρι πηγαίνει αυτόματα στο τηλέφωνο. Υποκύπτεις συχνά στο delivery ή μένεις ατελείωτες ώρες νηστική στο γραφείο, αφού δεν έχεις πάρει μαζί σου φαγητό, με αποτέλεσμα το βράδυ να πέφτεις με τα μούτρα και να προσλαμβάνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.

8. Ακολουθείς μονοφαγικές δίαιτες!

Από παρανοϊκές δίαιτες δόξα να 'χει ο Θεός θα βρεις πολλές! Το θέμα είναι αν τελικά σε αδυνατίζουν ή σε σπρώχνουν πιο... κάτω και μακριά από τη λύση του προβλήματος. Το να τρως συνέχεια το ίδιο φαγητό και να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα είτε να δημιουργείς απέχθειες, είτε να στερείσαι πολλά φαγητά! Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν προσλαμβάνεις θρεπτικά συστατικά, βάζοντας σε κίνδυνο τον οργανισμό σου και την υγεία του

πηγή: tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: