Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

9 Σεπ 2013

Πρωινό: ο καλύτερος σύμμαχος για μια παραγωγική σχολική χρονιά!

                               Το πρωινό είναι το πιο σπουδαίο γεύμα της ημέρας τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Και η σωστή διατροφή για τα παιδιά είναι ένα καλό και θρεπτικό πρωινό γεύμα. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τη μέρα τους τα παιδιά χωρίς πρωινό και είναι εντελώς λογικό να μην ανταπεξέλθουν  πλήρως στις ημερήσιες δραστηριότητες τους και τις σχολικές τους επιδόσεις χωρίς αυτό. Θα καταλάβετε πόσο απαραίτητο θεωρείται το πρωινό γεύμα στα παιδιά εάν αναλογιστείτε πως ο οργανισμός μένει νηστικός για 8 και ίσως περισσότερες ώρες. Τα οφέλη του πρωινού γεύματος είναι πολλά μερικά από τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Αρχικά, είναι καλό να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτός από το σώμα  κοιμάται και ο μεταβολισμός, δηλαδή ο μηχανισμός καύσης της ενέργειας για παραγωγή έργου. Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό των παιδιών μας προσφέροντας τους ένα καλό και θρεπτικό πρωινό γεύμα.
Επίσης, εξοπλίζει τον οργανισμό των παιδιών με ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσουν την ημέρα τους δυναμικά. Τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν πρωινό είναι πιο ενεργητικά και πιο ορεξάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας από εκείνα τα οποία δεν καταναλώνουν πρωινό.
Πολλές επιστημονικές έρευνες αλλά και απλές παρατηρήσεις από γονείς και δασκάλους έδειξαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό γεύμα τείνουν να είναι πιο έξυπνα. Οι επιδόσεις τους στο σχολείο είναι καλύτερες ενώ ανταπεξέρχονται καλύτερα στα σχολικά διαγωνίσματα. Σε αντίθεση, τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερη διαύγεια μυαλού και συνεπώς χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.
Επίσης, βοηθά στη σωστή κατανομή της ενέργειας που δίνουν στον οργανισμό τους μέσα στην ημέρα. Έτσι, εμποδίζεται η υπερβολική πείνα και η πρόσληψη κενών θερμίδων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο.
            Παρακάτω φαίνονται διάφορα παραδείγματα πρωινών γευμάτων πλούσιων σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  1. Ένα μπολ δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως με γάλα και ένα φρούτο
  2. Ένα ποτήρι γάλα και ψωμί ολικής αλέσεως με μαργαρίνη και μέλι
  3. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και ένα τοστ ολικής αλέσεως με γαλοπούλα και τυρί
  4. Ένα ποτήρι γάλα και ένα σουσαμένιο κουλούρι
  5. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, ένα αβγό βραστό και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

       Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, πλούσιο σε υδατάνθρακες, μέτρια σύσταση σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά. Θα πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Το πρωινό είναι απαραίτητο όχι μόνο στα παιδιά για καλύτερη σχολική απόδοση αλλά και στους ενήλικες για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Πείτε λοιπόν μια μεγάλη και…θρεπτική «καλημέρα» στα παιδιά σας και βοηθήστε τα να ξεκινήσουν την μέρα τους δυναμικά και να αυξήσουν την απόδοση τους στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: