Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Ιουν 2011

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ. Αίτια και διατροφική αντιμετώπιση.


Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό κάθε μέρα να πέφτουν 100 τρίχες από το κεφάλι μας. Τι γίνετε όμως αν είναι περισσότερες; Σίγουρα είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί ανησυχία.

Ποια είναι τα αίτια;
 Τα αίτια που προκαλούν την μη φυσιολογική απώλεια μαλλιών είναι κυρίως η κληρονομικότητα, καθώς επίσης οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων, το καθημερινό άγχος, οι αυστηρές δίαιτες με μεγάλη μη ελεγχόμενη απώλεια κιλών και η μη ισορροπημένη διατροφή.
Τι κάνουμε όταν το διαπιστώσουμε;
Θεωρείτε απαραίτητο να γίνουν γενικές αιματολογικές αναλύσεις έτσι ώστε να διαπιστωθούν αν οι τιμές του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης είναι διαταραγμένες. Αυτό δείχνει ελλειπή θρέψη είτε από αυστηρές δίαιτες είτε από μη ισορροπημένη διατροφή με ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση που θα προτείνει ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συνοδεύετε με σωστή διατροφική κατεύθυνση από διαιτολόγο.
Ποια η διατροφική αντιμετώπιση;
Μία καθημερινή σίτιση η οποία παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και μη επιθυμητή απώλεια μαλλιών. Είναι σημαντικό λοιπόν η διατροφή μας να είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε όχι μόνο να μην φτάσουμε στην τριχόπτωση αλλά και να έχουμε όμορφα και υγιή μαλλιά.
Συγκεκριμένα, τα θρεπτικά αυτά συστατικά που είναι η τροφή των υγιών μαλλιών είναι οι βιταμίνες Α, C, E και το φολικό οξύ, καθώς επίσης τα ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός.
Ποια είναι τα τρόφιμα σύμμαχος των υγιών μαλλιών;
Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία του επιθηλίου της τρίχας και έλλειψη της προκαλεί εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Πηγές βιταμίνης Α είναι οι ζωικές τροφές, όπως το συκώτι ,αλλά και οι φυτικές όπως το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια και διάφορα φρούτα όπως τα ροδάκινα και τα χρυσόμηλα.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και προλαμβάνει τη γήρανση της τρίχας. Η βιταμίνη C περιέχεται κυρίως στα εσπεριδοειδή φρούτα όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, στο ακτινίδιο, στις φράουλες καθώς επίσης και σε διάφορα λαχανικά όπως το κραμπί, οι πράσινες πιπεριές και το σέλινο.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και τις εξουδετερώνει εμποδίζοντας έτσι την γήρανση της τρίχας.
Το φολικό οξύ είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Καλές πηγές της βιταμίνης αυτής είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και η ρόκα, το συκώτι, το κρέας και τα όσπρια.
Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι γυναίκες λόγω έμμηνου ρύσης, εγκυμοσύνης κλπ. Ουσιαστικό στοιχείο για την υγεία των μαλλιών έτσι ώστε να φαίνονται υγιή και λαμπερά. Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας ειδικά το μοσχαρίσιο, το συκώτι και στα φυτικά όπως οι φακές και το σπανάκι.
Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι δύο μέταλλα πολύ σημαντικά για την υγεία και την ανακύκλωση των τριχών, εφόσον συμμετέχουν σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης, δηλαδή φτιάξιμο καινούργιων τριχών. Καλές πηγές αυτών των δύο ιχνοστοιχείων είναι τα όσπρια (κυρίως φασόλια), οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα όσον αφορά το χαλκό, και τα θαλασσινά και τα μανιτάρια όσον αφορά τον ψευδάργυρο.
            Είναι λοιπόν σημαντικό για να …έχουμε μαλλιά και να είναι γεμάτα ζωντάνια και λάμψη θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: