Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

3 Σεπ 2011

Τα αποξηραμένα φρούτα και ο ρόλος τους στη διατροφή μας

              Εκτός από τα φρέσκα φρούτα, υψηλή θρεπτική αξία παρουσιάζουν και τα αποξηραμένα. Τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα είναι από τα πιο διαδεδομένα, αλλά υπάρχουν και τα αποξηραμένα σύκα, οι σταφίδες, οι χουρμάδες και άλλα πολλά. Διάφορες ιδιότητες τους είναι γνωστές σε όλους, όπως η θετική τους επίδραση στη δυσκοιλιότητα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η αντιοξειδωτική τους δράση κ.α. Ας δούμε αναλυτικότερα ποιά η ευεργετική τους δράση στον οργανισμό.

            Αρχικά, τα αποξηραμένα φρούτα, σε σχέση με τα φρέσκα, έχουν υψηλότερο ποσοστό φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, όπως είναι γνωστό, συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και βελτιώνουν έτσι τη δυσκοιλιότητα.
            Επίσης, παρέχουν αντιοξειδωτική δράση σον οργανισμό εξαιτίας των πλούσιων αντιοξειδωτικών τους συστατικών. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και καροτενοειδή τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οφείλονται για το γήρας των κυττάρων αλλά και για την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.
            Ακόμη, τα φλαβονοειδή που περιέχουν είναι και αυτά αντιοξειδωτικές ουσίες και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνων. Τα φλαβονοειδή εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
            Τα αποξηραμένα περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συστατικά θρεπτικά για τον οργανισμό μας. Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και κάλιο. Ο σίδηρος που περιέχουν είναι περισσότερος σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα και ο χαλκός μαζί με το σελήνιο συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού. Τέλος, το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης δρώντας στη διαδικασία αποβολής του νατρίου από τον οργανισμό μας με την αντλία νατρίου/καλίου.
            Πολλές είναι οι θρεπτικές δράσεις των αποξηραμένων φρούτων χωρίς βέβαια να απορρίπτονται τα φρέσκα φρούτα. Είναι ιδανικά σνακ για όλες τις ώρες και για τη δουλειά εφόσον μεταφέρονται εύκολα και καταναλώνονται κάθε εποχή του χρόνου. Βέβαια, τα αποξηραμένα είναι πιο γλυκά σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα τους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τους από τους διαβητικούς. Η γλυκιά τους γεύση αντικαθιστά την έντονη επιθυμία για γλυκό και ανεβάζει πιο αργά σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα τη γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: