Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Φεβ 2012

Υπάρχουν μικρόβια που είναι χρήσιμα; Φυσικά και υπάρχουν!

           Όλοι γνωρίζουμε ότι στο άκουσμα της λέξης «μικρόβια» αντιδρούμε και φοβόμαστε αφού τα έχουμε συνδέσει με διάφορες ιώσεις και κάτι που πρέπει να προσέχουμε. Όμως δεν προκαλούν όλα τα μικρόβια κακό στον οργανισμό μας. Υπάρχουν καλά και ωφέλιμα μικρόβια τα οποία βέβαια δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά είναι ευεργετικά για την υγεία μας.
            Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και πρεβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα προβιοτικά προϊόντα είναι τα εκείνα τα οποία περιέχουν ζωντανούς προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί, με κύριους αντιπρόσωπους τους Lactobacillus και Bifidobacterium, χρησιμοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα το γνωστό ως «ζωντανό» γιαούρτι. Εκτός από το γιαούρτι υπάρχουν και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία μικρόβια και αυτά είναι τα όξινα γάλατα ή αλλιώς κεφίρ.
            Τα προβιοτικά προϊόντα έχουν αντιμικροβιακές, ανοσορυθμιστικές, αντικαρκινικές, αντιδιαρροϊκές, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές δράσεις. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εγκαθίστανται στο παχύ έντερο και δημιουργούν ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών. Έτσι, ενδυναμώνονται τα εντερικά τοιχώματα και προστατεύονται από αλλεργικές επιδράσεις. Επίσης, τα συστατικά που εκκρίνουν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών που υπάρχουν ήδη στο έντερο. Ακόμη, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού παρεμποδίζοντας ή επιβραδύνοντας την ανάπτυξη όγκων του εντέρου. Τέλος, ορισμένοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.
            Υπάρχουν, όμως, και τα πρεβιοτικά προϊόντα τα οποία περιέχουν πρεβιοτικά συστατικά. Τα πρεβιοτικά συστατικά είναι άπεπτα και περνούν ανέπαφα από τον εντερικό σωλήνα , όπου ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δράση συγκεκριμένων ευεργετικών βακτηρίων. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά συστατικά περιέχονται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα  και ενισχύουν την ανάπτυξη των προβιοτικών μικροοργανισμών που αναφέραμε και πιο πάνω.
            Οι δράσεις των πρεβιοτικών προϊόντων είναι παρόμοιες με εκείνες των προβιοτικών αλλά έχουν και κάποιες επιπλέον. Τα τελικά προϊόντα της ζύμωσης των πρεβιοτικών έχουν διάφορες ιδιότητες όπως η παρεμπόδιση της σύνθεσης χοληστερόλης, η βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και η αντικαρκινική δράση. Επίσης, τα πρεβιοτικά που περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες συνδέονται με την αύξηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα τη ρύθμιση του ρυθμού αναπλήρωσης των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Επιπλέον, οι ολιγοσακχαρίτες ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: