Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

30 Ιαν 2012

Ο ρόλος των ψαριών στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών

                 Η μεγάλη διατροφική αξία του ψαριού οφείλεται στην εξαιρετική περιεκτικότητα του σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά τα οποία συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών ανάμεσα στις οποίες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρτηριακή υπέρταση, ο καρκίνος αλλά και άλλες πολλές.
Ψάρια και υγεία της καρδιάς
Τα πιο γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το EPA και το DHA. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη σύνθεση ουσιών οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, του κύριου παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Καλές πηγές αυτών των δύο λιπαρών οξέων είναι η ρέγκα, το σκουμπρί, ο σολομός και ο κολιός. Ακόμη ένα ω-3 λιπαρό οξύ είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ψάρια και προστασία της όρασης
Είναι γνωστό ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως είναι ο εκφυλισμός ωχράς κηλίδας.
Ψάρια και αρτηριακή πίεση
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κυρίως από τα ψάρια, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτούς που δεν καταναλώνουν αρκετά. Αυτό, βέβαια έχει ως εξαίρεση τις κονσέρβες αλλά και ψάρια που είναι πλούσια σε νάτριο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλάτι.
Ψάρια και νοητική λειτουργία
Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν 40% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, ενώ όσοι καταναλώνουν άλλου τύπου λάδια που περιέχουν ω-6 αντί ω-3 λιπαρά οξέα, όπως το ηλιέλαιο, διπλασιάζουν τον κίνδυνο.
Ψάρια και προστασία ενάντια στον καρκίνο
Η κατανάλωση ψαριών έχει συσχετισθεί με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών, όπως το σελήνιο, οι βιταμίνη Β12 και η D, αποτελούν αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία προστατεύουν τα εντερικά κύτταρα του παχέος εντέρου από βλάβες που προκαλούν τα τοξικά συστατικά ορισμένων τροφών. Επίσης, τα συστατικά των ψαριών προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο των νεφρών, εφόσον η κατανάλωση των ψαριών είναι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με άλλους διαιτητικούς και μη παράγοντες.
            Ευτυχώς, είμαστε ένας λαός ο οποίος περιτριγυρίζεται από θάλασσα και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε στο σπίτι και το τραπέζι μας ολόφρεσκα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: