Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

3 Μαΐ 2012

Μανιτάρι… μαγικό. Μύθοι και πραγματικότητα

             Τελευταίος γίνετε μεγάλος λόγος για τα μανιτάρια και τις ιδιότητες τους. Ξαφνικά και από το πουθενά, όπως γίνετε συνήθως, ξεπετάχτηκαν πατέντες από προϊόντα τα οποία υπόσχονται πολλά βασιζόμενοι στις ιδιότητες των μανιταριών. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Υπάρχει κάποια αλήθεια ή βασίζονται όλα στο μάρκετινγ;

            Τα μανιτάρια είναι μύκητες οι οποίοι στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Τα είδη των μανιταριών είναι πάρα πολλά και πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί με διάφορες ονομασίες. Παρόλα αυτά τα είδη των μανιταριών θεωρείτε ότι είναι περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
            Είναι αλήθεια ότι τα μανιτάρια είναι από τις τροφές οι οποίες είναι πολύ θρεπτικές και προσφέρουν πάρα πολλά στον οργανισμό εξαιτίας των πολλαπλών ιδιοτήτων τους. Αρχικά, τα μανιτάρια σαν τρόφιμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη διατροφή της νηστείας. Επίσης, αποτελείται από το 90% περίπου από νερό και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και καθόλου λίπος γι’ αυτό και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και χρησιμοποιούνται συχνά σε προγράμματα διατροφής για αδυνάτισμα.
            Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου, σεληνίου και χαλκού. Ο φώσφορος σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που περιέχουν τα μανιτάρια συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών. Το σελήνιο εκτιμάται ότι έχει καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
 Ο χαλκός, μαζί με τη βιταμίνη C, συμβάλλει στο σχηματισμό ελαστίνης μιας πρωτεΐνης της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της. Ακόμα, οι σημαντικές ποσότητες καλίου που περιέχουν τα μανιτάρια και η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο τα κάνει ιδανική τροφή για υπερτασικούς.
Επιπλέον, τα μανιτάρια θεωρούνται καλή τροφή για διαβητικούς εφόσον περιέχουν πολύ χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων και υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, ενώ κάποιες ουσίες των μανιταριών έχουν βοηθητική δράση στη σωστή λειτουργία διάφορων οργάνων όπως του ήπατος, του παγκρέατος και άλλων ενδοκρινών αδένων.
Τέλος, περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την εργοθειόνη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας έτσι από συχνές μολύνσεις και ιώσεις.
            Όσον αφορά τα  ̏μαγικά˝ ροφήματα και τις διάφορες πατέντες που συνεχώς εμφανίζονται στην αγορά δεν είναι παρά μια καλά σχεδιασμένη διαφήμιση βασιζόμενη στις ήδη υπάρχουσες ιδιότητες των μανιταριών. Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ωφέλειες των μανιταριών με την ένταξη τους στην καθημερινή διατροφή μας και με πιο οικονομικό τρόπο αφού τα μανιτάρια κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα αντίστοιχα ̏μαγικά˝ φίλτρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: