Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

22 Ιουν 2012

Μπύρα. Η συντροφιά του καλοκαιριού

         Η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα δροσιστικό ποτό με πλούσια θρεπτική αξία και με υψηλή κατανάλωση ιδιαίτερα ανάμεσα στο αντρικό κοινό.

Ιστορία της μπύρας
Η μπύρα θεωρείται από τα αρχαιότερα ποτά στην ιστορία του ανθρώπου και ανακαλύφθηκε τυχαία. Αρκούσε ένα ξεχασμένο βρεγμένο κριθαρένιο ψωμί για να παρατηρήσει ο άνθρωπος τη ζύμωση και αργότερα να την εξελίξει. Η μπύρα πρωτοεμφανίστηκε πριν περίπου 6 000 χρόνια και ξεκίνησε από την Μεσοποταμία αργότερα την Αίγυπτο όπου προεκτάθηκε στα γειτονικά κράτη και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρώτες ύλες
Η πρώτη ύλη για την παρασκευή της μπύρας είναι οι δημητριακοί καρποί, κυρίως το κριθάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι, οι οποίοι περιέχουν υδατάνθρακες (άμυλο) που είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί η ζύμωση από τον Saccharomyces και να παραχθεί αλκοόλη. Η βύνη αποτελείτε από κόκκους κριθαριού οι οποίοι έχουν φυτρώσει και αργότερα ξηρανθεί. Η βύνη περιέχει τα ένζυμα τα οποία θα χρησιμοποιήσει ο μύκητας για την διαδικασία της ζύμωσης. Ο λυκίσκος είναι φυτό, τα άνθη του οποίου περιέχουν ρητίνες και αιθέρια έλαια που προσδίδουν στην μπύρα την πικρή γεύση και το και το ευχάριστο άρωμα. Περιέχουν, επίσης, τανίνες οι οποίες προσδίδουν χρώμα στην μπύρα.  Τα συστατικά που εξάγονται κατά τη διαδικασία της ζυθοποίησης έχουν συντηρητικές ιδιότητες και ικανότητα να διατηρούν σταθερό τον αφρό στην μπύρα.

Θρεπτική αξία της μπύρας
Τα δημητριακά από τα οποία φτιάχνονται οι μπύρες, όπως και το ψωμί και τα μακαρόνια, παρέχουν στον οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, το φολικό οξύ κλπ. Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η μπύρα είναι αυξημένη σε περιεκτικότητα από κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, οπότε και συμβάλλει στην παρεμπόδιση της εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προέρχονται από το κριθάρι και το λυκίσκο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες ευθύνονται για την δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον, η μπύρα περιέχει ουσίες με καρδιοπροστατευτική δράση μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στις αρτηρίες, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και αυξάνοντας την καλή HDL χοληστερόλη.
            Όσον αφορά το ενεργειακό απόθεμα που παρέχει στον οργανισμό είναι σίγουρα χαμηλότερο από εκείνο των υπόλοιπων ποτών. Ένα ποτήρι με 100ml μπύρας παρέχει στον οργανισμό 40-70 kcal περίπου. Εκείνο που παχαίνει και δημιουργεί το περιβόητο και ανεπιθύμητο σωσίβιο στην κοιλιά δεν είναι τόσο η ίδια η μπύρα όσο τα συνοδευτικά πατατάκια και ξηροί καρποί. Επίσης, είναι ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
            Παρόλα αυτά, δεν παύει να κατατάσσεται στα αλκοολούχα ποτά και η υψηλή κατανάλωση της πάνω από μία με δύο μερίδες ημερησίως μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα παραπάνω αποτελέσματα. Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα δροσιστικό ποτήρι μπύρας πάντα με μέτρο σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Οι επιτρεπόμενες ποσότητες κατανάλωσης μπύρας είναι όσο και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, μία μερίδα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες.
 Στην υγειά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: