Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Οκτ 2012

Παιδική Διατροφή: Υγιεινά τρόφιμα VS fast food

Δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια και οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν οι οικογένειες επιλέγουν πιο οικονομικές και εύκολες λύσεις διατροφής. Οι περισσότεροι γονείς εξαιτίας των ωραρίων εργασίας τους συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης χρόνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά γυρνώντας πεινασμένα από το σχολείο τρώνε ότι πιο εύκολο μπορούν να βρουν όπως είναι
τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα κρουασάν ή ακόμα ολοκληρωμένα έτοιμα γεύματα από εστιατόρια τύπου fast food. Επιπλέον, οι διάφορες εταιρίες ανθυγιεινών σνακ επενδύουν πάρα πολλά λεφτά σε διαφημιστικές καμπάνιες ελκύοντας έτσι πολλά παιδάκια να επιλέγουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα αντί ενός υγιεινού σπιτικά φτιαγμένου φαγητού.
            Ποιοι πραγματικά ευθύνονται όμως; Οι διάφορες διαφημίσεις ή η διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία τόσο από το σπίτι όσο και από το σχολείο; Σύμφωνα με έρευνες και πειράματα έδειξαν ότι σε όσα σχολεία παρουσίαζαν την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών ή ακόμα το παρουσίαζαν μέσα από ένα παιχνίδι έκανα τα παιδιά να τα προτιμούν περισσότερο. Ακόμα, οι διατροφικές συνήθειες των γονέων αλλά και η αφιέρωση χρόνου στην προετοιμασία του φαγητού και στη διαδικασία του φαγητού στο τραπέζι βοήθησαν σημαντικά στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή.
            Οι επιδράσεις του ανθυγιεινού φαγητού δεν είναι μόνο έμμεσες αλλά και άμεσες. Εκτός από το ότι οι κακές αυτές συνήθειες γεννούν τον αυριανό παχύσαρκο ενήλικα άμεσα προκαλούν πολλά προβλήματα στο παιδάκι εφόσον δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα σε παιδάκια που ακόμα δεν έχουν μπει στην εφηβεία! Η ανθυγιεινή διατροφή μειώνει την σχολική απόδοση του παιδιού, ελαττώνει τις αντοχές του για τις καθημερινές δραστηριότητες και γενικά συμβάλλει αρνητικά στη συνολική εμφάνιση υγείας του παιδιού.
            Η ευθύνη λοιπόν δεν είναι μόνο στα κυλικεία των σχολίων ή στια διάφορες διαφημίσεις γιατί όλα ξεκινάνε από μέσα από την οικογένεια και τα ερεθίσματα που θα πάρει το παιδί. Δεύτερο σε σημαντικότητα είναι φυσικά το σχολείο. Από το νηπιαγωγείο κιόλας, και ευτυχώς κάποια νηπιαγωγεία το έχουν υιοθετήσει, θα πρέπει να γίνεται διατροφική διαπαιδαγώγηση στην τρυφερή αυτή ηλικία όπου ακόμα τα πάντα στο παιδί πλάθονται. Έτσι, το παιδί θα μάθει να τρέφετε και να ξέρει να επιλέγει υγιεινά βοηθώντας το να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί ένας υγιής χωρίς προβλήματα άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: