Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

4 Ιαν 2013

Μαστίχα Χίου, η ευεργετική!

           Η μαστίχα Χίου ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που παράγεται από το μαστιχόδεντρο. Η μαστίχα Χίου πήρε την ονομασία της από τη νησί Χίος όπου και παράγεται εφόσον ευδοκιμεί η καλλιέργεια του σχίνου, του φυτού της μαστίχας. Σύμφωνα με την παράδοση της Χίου, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους το 250 μ.Χ. Η μαστίχα έχει πολλές χρήσεις η πιο ευρεία από αυτές την τσίχλα ή το άρωμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης, κυκλοφορεί και ως λικέρ ενώ χρησιμεύει στην ιατρική, την ορθοδοντική και τη αρωματοποιία. Ποιες όμως είναι οι θετικές της επιδράσεις για την υγεία;
            Η μαστίχα περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες αποδίδουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση της σε περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι κολίτιδες και αιμορροΐδες. Επίσης, εμποδίζει την εμφάνιση συμπτωμάτων τυμπανισμού και δυσπεψίας καθώς διευκολύνεται η πέψη από την έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού από το μάσημα της τσίχλας.     
            Η μαστίχα θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, αντισηπτικό, ερυθροποιητικό και διουρητικό. Η μαστίχα έχει χρήσεις ως αντίδοτο για αποστήματα, ουλίτιδα, κακοσμία του στόματος συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μαστίχα μπορεί να συμβάλει στο πεπτικό έλκος εξαιτίας της αντιμικροβιακής της δράσης ενώ σημαντική είναι η επίδραση στη λειτουργία του ήπατος καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.
            Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η επίδραση της μαστίχας στην ομορφιά. Στη σύγχρονη κοσμετολογία το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται σε σκευάσματα ενίσχυσης της τριχοφυΐας αλλά και προστασίας από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, εταιρίες καλλυντικών χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο ως αιθέριο έλαιο στην Παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου εφόσον μια ουσία που περιέχεται στη μαστίχα αποκαθιστά το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος μειώνοντας τη γήρανση του. 
            Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για τη Παρασκευή γλυκών προσδίδοντας το διακριτικό της άρωμα. Στην ποτοποιία χρησιμεύει για την παρασκευή ούζου και λικέρ προσδίδοντας στο ποτό το υπέροχο άρωμα της μαστίχας αλλά περιορίζοντας και τη βλαπτική δράση της αλκοόλης.
            Τέλος, η μαστίχα περιέχει διάφορες πολυφαινόλες γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Έτσι, προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση και τη παραγωγή καρκινικών κυττάρων μειώνοντας την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.
            Όπως καταλάβατε η μαστίχα έχει πολλαπλές και ζωτικές για την υγεία επιδράσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας στη μορφή των κρυστάλλων (ή δακρύων μαστίχας), τσίχλας ακόμα και στη ζαχαροπλαστική επωφελούμαστε από τις θετικές επιδράσεις της μαστίχας στη συνολική υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: