Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

6 Φεβ 2013

Το αλάτι κρύβεται καλά και είναι..παντού!

            Όσο και αν νομίζετε ότι προσέχετε το αλάτι, ναι εκείνους τους μικρούς άσπρους κόκκους που βλέπετε και που προσθέτετε στο φαγητό κάνετε λάθος. Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού καταγράφετε μέσω διάφορων τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε αυτό και σε μορφή.. πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε όλοι. Πολύ απλά εάν πάρετε μια από τις εκατομμύρια συσκευασίες τροφίμων στο σουπερμαρκετ και κοιτάξετε τόσο στα συστατικά όσο και στην διατροφική ετικέτα θα αντιληφθείτε ότι αναγράφετε η περιεκτικότητα του συγκεκριμένου τροφίμου σε αλάτι ως νάτριο ή ως ανθρακικό νάτριο. Τι είναι το νάτριο και το ανθρακικό νάτριο; Πολύ απλά το κοινό αλάτι που γνωρίζουμε όλοι!
            Από τα παλιά χρόνια, πριν ακόμα ο άνθρωπος ανακαλύψει σύγχρονους τρόπους συντήρησης των τροφίμων χρησιμοποιούσε το αλάτι ως συντηρητικό για να αυξήσει την διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων έτσι μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε σε ποια τρόφιμα υπάρχει χλωριούχο νάτριο ή αλλιώς αλάτι. Οι κονσέρβες και συγκεκριμένα οι κονσέρβες τόνου και ιδιαίτερα του τόνου σε νερό η περιεκτικότητα του σε νάτριο είναι ιδιαίτερα υψηλή. Το αλάτι χρησιμοποιείται στον τόνο για να το εμποδίσει από το να καταστεί μη αναλώσιμο εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο συστατικό που να το προστατεύει σε αντίθεση με τον τόνο σε λάδι, οποίος προστατεύεται από το λάδι.
            Ακόμη, το αλάτι στη ζωή μας χρησιμεύει και ως συστατικό γεύσης. Τα φαγητά μας φαίνονται άνοστα και ότι κάτι λείπει από αυτά εάν δεν προσθέσουμε αλάτι ή εάν δεν υπάρχει αλάτι σε αυτά. Έτσι, πολλές έτοιμες τροφές όπως είναι οι έτοιμες σούπες που γίνονται σε λίγα λεπτά ή οι έτοιμες σάλτσες αλλά και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά εκτός από τη συντήρηση χρησιμοποιούν το αλάτι και για τη γεύση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή είναι υψηλή πηγή αλατιού.
            Το αλάτι χρησιμοποιείται και ως συστατικό ενίσχυσης άλλης γεύσης από την αλμυρή όπως είναι η γλυκιά. Γιατί νομίζετε ότι το ψωμί σας φαίνεται λίγο γλυκό ή το κέικ και τα μπισκότα; Η έντονη γλυκιά γεύση δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη της ζάχαρης αλλά και στην ύπαρξη ελάχιστης αλλά σημαντικής ποσότητας αλατιού. Η αλμυρή γεύση στα διάφορα τρόφιμα όπως είναι τα κέικ και τα μπισκότα κάνει την γλυκιά γεύση να είναι λίγο πιο έντονη. Γι’ αυτό εάν προσέχετε το αλάτι ειδικά σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να προσέχετε πολύ τα επεξεργασμένα τρόφιμα ακόμα και τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση.
            Άλλα τρόφιμα με περιεκτικότητα σε αλάτι εκτός από το ψωμί, τα μπισκότα, τα κέικ και τις κονσέρβες είναι τα προϊόντα σόγιας, τα πατατάκια και οι ξηροί καρποί που είναι πιο εμφανείς σε σχέση με το καλά κρυμμένο αλάτι. Επίσης, κρυμμένο αλάτι υπάρχει και σε προϊόντα τύπου light από τα οποία λείπει κάποιο συστατικό το οποίο τα καταστεί άπαχα. Έτσι, μπορεί να απουσιάζει το λίπος ή η ζάχαρη αλλά να περιέχετε το αλάτι. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να κοιτάζετε πολύ προσεχτικά το τι αναγράφετε στη συσκευασία κάθε τροφίμου που αγοράζετε έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: