Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

19 Μαΐ 2013

Βλαβερά για την υγεία τα χάπια αδυνατίσματοςΗ διαφήμιση χαπιών αδυνατίσματος μέσω διαδικτύου ωθεί πoλλούς ενδιαφερόμενους να τα αποκτήσουν χωρίς ιατρική συνταγή, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
«Χάστε πολύ βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα». Με αυτό το σύνθημα προσελκύουν οι εταιρίες τους καταναλωτές προσφέροντας μέσω διαδικτύου χάπια αδυνατίσματος που περιέχουν την φαρμακευτική ουσία σιμπουτραμίνη (sibutramine). Ήδη μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ανά τον κόσμο εξαιτίας της κατανάλωσης χαπιών αδυνατίσματος που περιείχαν την επίμαχη ουσία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εισηγήθηκε το 2010 την αναστολή της κυκλοφορίας και της συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων που περιέχουν σιμπουτραμίνη στις χώρες της ΕΕ καθώς και την Ισλανδία και τη Νορβηγία, επειδή διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνες ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν απαγορευθεί στην Αμερική, τον Καναδά και την Αργεντινή.

Απαγόρευση στην ΕE, κανονική κυκλοφορία στη Λατινική Αμερική

Στη Βραζιλία φάρμακα που περιέχουν την σιμπουτραμίνη χορηγούνται ακόμα σε άτομα με παχυσαρκία. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μελετούν τώρα το ενδεχόμενο απόσυρσης τους τελείως από την εγχώρια αγορά. Την ίδια στιγμή όμως, πολλές γυναίκες που θέλουν ένα τέλειο σώμα, αν και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, αγοράζουν παράνομα χάπια αδυνατίσματος και χάπια που κόβουν την όρεξη στο ίντερνετ, δίχως ιατρική συνταγή. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου το αδύνατο σώμα αποτελεί σύμβολο ομορφιάς.
Η επιστήμονας Σίντια Σερκάτο, πρόεδρος του βραζιλιάνικου Οργανισμού μελέτης της παχυσαρκίας «Abeso» επισημαίνει: «Στη Βραζιλία, τα πρότυπα ομορφιάς ασκούν μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να επιβλέπουν καλύτερα τον έλεγχο και την κυκλοφορία των συγκεκριμένων σκευασμάτων».

Στον «βωμό» του τέλειου σώματος

Η Κλαούντια κατανάλωνε για καιρό χάπια αδυνατίσματος. Στα 13 έκανε την πρώτη της δίαιτα. Έκτοτε χάπια αδυνατίσματος περιλαμβάνονταν πάντα στο καθημερινό μενού της. «Υπήρχαν περίοδοι που τα έπαιρνα για τρεις μήνες, μετά σταμάτησα, έπειτα άρχισα ξανά και κατέληξα να τα καταναλώνω για έξι μήνες ή ακόμα για ένα χρόνο» αναφέρει η Κλαούντια στη DW. Η 34χρόνη σήμερα υπάλληλος δεν θυμάται πόσες δίαιτες έχει κάνει ως τώρα. Κατανάλωνε συνέχεια χάπια αδυνατίσματος, τα οποία τις περισσότερες φορές τα προμηθευόταν παράνομα στο διαδίκτυο. «Εάν ήταν ευκολότερο να προμηθευτώ χάπια αδυνατίσματος που περιέχουν σιμπουτραμίνη, θα το έκανα δίχως δεύτερη σκέψη» διηγείται η Κλαούντια.

Αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά

Η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency) σε έρευνα για την ασφάλεια των φαρμάκων που περιέχουν σιμπουτραμίνη συμπέρανε ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από την χρήση τους είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη τους.
Τα αποτελέσματα από τη μελέτη «Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial» (SCOUT) στην οποία συμμετείχαν 10.000 ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και έξι χρόνια έδειξαν ότι η λήψη φαρμάκων που περιέχουν σιμπουτραμίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16%. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι μόνο το 30% των ατόμων που κατανάλωσε φάρμακα με σιμπουτραμίνη έχασε μόλις το 5% του βάρους τους σε τρεις μήνες.

Πηγή: Deutsche Welle
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: