Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Μαΐ 2011

Θέμα σχετικό με την ερώτηση του προηγούμενου μήνα


Χημικά πρόσθετα. Ποια είναι και τι κινδύνους κρύβουν για τη υγεία.
           
Όλοι θα έχετε ακούσει κατά καιρούς να γίνονται αναφορές για διάφορες προσθετικές ουσίες στα τρόφιμα καθώς επίσης και για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν στον άνθρωπο.
Από την αρχαιότητα ακόμη ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους συντήρησης των τροφίμων με πρόσθετες ουσίες. Μερικά παραδείγματα είναι το κάπνισμα και το αλάτισμα για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, το ξύδι για τη συντήρηση των λαχανικών (τουρσιά), το πάστωμα του κρέατος και των ψαριών πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα οι σύγχρονες νοικοκυρές.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι τα πρόσθετα. Γενικά, πρόσθετο θεωρείται κάθε ουσία που προστίθεται στις τροφές για να βελτιώσει τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά ή να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Τα πρόσθετα κατατάσσονται σε φυσικά και χημικά ή αλλιώς τεχνικά. Τα φυσικά είναι αυτά που απαντούν φυσικώς στα τρόφιμα όπως π.χ. τα οξέα, τα φυσικά αντιοξειδωτικά, τα μονο- και διγλυκερίδια κλπ ενώ χημικά είναι εκείνα που προστίθενται τεχνητός στα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων είναι κυρίως χημικά όπως τα νιτρώδη και νιτρικά, τα φαινολικά αντιοξειδωτικά κλπ, που περιέχονται στα αλλαντικά.
Ευλόγως θα αναρωτιέστε ποια τρόφιμα περιέχουν χημικά πρόσθετα. Φυσικά και όχι όλα αλλά αρκετά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και είναι τυποποιημένα, δηλαδή αυτά που με απλά λόγια μένουν περισσότερο καιρό στα ράφια του σουπερμάρκετ όπως τα κρουασάν, οι διάφορες σάλτσες, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, τα πατατάκια και τα γαριδάκια, οι σοκολάτες κλπ.
Για να χρησιμοποιηθεί μια ουσία ως πρόσθετο σε ένα τρόφιμο θα πρέπει πρώτα να περάσει από χιλιάδες τοξικολογικές δοκιμές και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα τρόφιμα (EUFIC). Γι’ αυτό και τα πρόσθετα θα τα βρείτε στις συσκευασίες των τροφίμων ως Ε με έναν αριθμό. Το Ε με έναν αριθμό υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατηγοριοποίησε τα πρόσθετα σε ασφαλή και μη για την υγεία.
Η σειρά πρόσθετων Ε100 είναι χρωστικές, η Ε200 είναι συντηρητικά, η Ε300 είναι αντιοξειδωτικά και η Ε400 είναι γαλακτωματοποιητές (EUFIC). Τα διάφορα πρόσθετα τροφίμων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα με τον κωδικό και τον βαθμό επικινδυνότητας τους.


Πίνακας: Χημικά πρόσθετα και ο βαθμός επικινδυνότητας

Βαθμός Επικινδυνότητας
Κωδικός Αναγνώρισης
Ακίνδυνα
Ε100, Ε101, Ε132, Ε140, Ε160, Ε161, Ε163, Ε170, Ε174, Ε175, Ε200-203, Ε236-Ε238, Ε260-Ε263, Ε270, Ε280-Ε282, Ε300-Ε309, Ε322, Ε325-Ε327, Ε331-Ε337, Ε400-Ε404, Ε406, Ε408, Ε410, Ε411, Ε413, Ε414, Ε420-Ε422, Ε471-Ε475
Ύποπτα
Ε104, Ε122, Ε141, Ε150, Ε151, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε240, Ε241, Ε477
Επικίνδυνα
Ε102, Ε110, Ε120, Ε124, Ε127
Πολύ επικίνδυνα
Ε103, Ε105, Ε111, Ε121, Ε125, Ε126, Ε130, Ε152, Ε181
Πεπτικές διαταραχές
Ε220-Ε224, Ε226, Ε338-Ε341, Ε407, Ε450, Ε451-Ε466
Δερματικές διαταραχές
Ε230-Ε233, Ε311, Ε312
Διαταραχές πίεσης
Ε250-Ε252
Αύξηση χοληστερίνης
Ε320, Ε321

Δεν υπάρχουν σχόλια: