Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

6 Μαΐ 2011

Υγιές και λαμπερό δέρμα: Ποιός ο ρόλος της διατροφής;


Το πρόσωπο μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου μας. Με αυτό εκφραζόμαστε, αυτό κοιτάμε όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον, αυτό κοιτάμε και όταν μιλάμε με έναν άλλον άνθρωπο. Καθρεφτίζει την ηλικία μας, τη διάθεση μας αλλά και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας με το πόσο χρόνο αφιερώνουμε για να το περιποιηθούμε. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξουμε το δέρμα μας έτσι ώστε ο καθρέφτης του συνόλου του εαυτού μας να λάμπει από υγεία και φρεσκάδα πάντα σύμφωνα με την ηλικία μας. Ποια είναι η σωστή και η κατάλληλη διατροφή για να θρέψουμε το πρόσωπό μας και να αντανακλά υγεία;
Τα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το δέρμα μας είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε και C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ας δούμε που το βρίσκουμε το κάθε θρεπτικό συστατικό και σε τι ωφελεί το δέρμα μας.
Βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι η μία από τις κατεξοχήν αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Περιέχεται στο συκώτι, τα αυγά και λιγότερο στο γκρέιπφρουτ, στην ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι και το μπρόκολο. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για το δέρμα και έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Παντοθενικό οξύ, Νιασίνη, Πυριδοξάλη, Βιοτίνη, Κυανοκοβαλαμίνη και Φολικό οξύ) περιέχονται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα διάφορα δημητριακά και στα αυγά. Οι Β βιταμίνες συμβάλλουν στην ισορροπία της λιπαρότητας του δέρματος και πολλές φορές η ανεπάρκεια τους στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος. Το κολλαγόνο μαζί με την ελαστίνη αποτελούν τις αποτελούν τις κύριες πρωτεΐνες του δέρματος, στις οποίες οφείλεται η ενδυνάμωση και η ελαστικότητα του. Όταν μειωθεί η παραγωγή αυτών των δύο πρωτεϊνών σχηματίζονται οι ρυτίδες του γήρατος. Η βιταμίνη C περιέχεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και τα ακτινίδια καθώς επίσης στο μπρόκολο, τις πιπεριές, το σπανάκι και στις γαρίδες.
Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στο σολομό, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η Ε ενισχύει την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και το προστατεύει καθυστερώντας έτσι την γήρανση του.
Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό το οποίο, σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Περιέχεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο σιτάρι, στο σουσάμι και στα θαλασσινά.
Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης που αναφέραμε και πιο πάνω. Είναι μικροθρεπτικό συστατικό που περιέχεται στα θαλασσινά και συγκεκριμένα στα οστρακοειδή, στους ξηρούς καρπούς, στη γαλοπούλα και στα μανιτάρια.
Ω-3 και Ω-6. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα περιέχονται στα ψάρια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς. Τα λιπαρά αυτά οξέα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην υγεία του δέρματος μας αφού το εμποδίζουν από τη γήρανση και το προστατεύουν από την ξηρότητα, μειώνοντας έτσι το σχηματισμό των ρυτίδων.
Τέλος, γενικά τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί καθώς επίσης και το νερό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στο δέρμα μας. Συγκεκριμένα το νερό, το οποίο θεωρείται και το σημαντικότερο για την υγεία και τη λάμψη του δέρματος, συμβάλλει στην ενυδάτωση και στην αποβολή των τοξινών. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο το καλύτερο αφού βοηθάμε το δέρμα να ιδρώνει και να αποβάλλει έτσι τις βλαβερές ουσίες.
Το νερό και η διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγεία του δέρματος μας. Γι’ αυτό ας ακολουθήσουμε μια μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια και ας αυξήσουμε την κατανάλωση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: