Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από παντού για τη λεγόμενη αντιοξειδωτική διατροφή. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από ειδικούς, μέχρι και τα τρόφιμα αναγράφουν στις συσκευασίες τους για τα αντιοξειδωτικά. Τι είναι όμως τα αντιοξειδωτικά και πού βρίσκονται; Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας;
Εφόσον όμως ο οργανισμός έχει τα εφόδια (αντιοξειδωτικά μόρια) για να αμυνθεί εναντίον αυτών των βλαβερών ουσιών βρίσκεται σε ισορροπία. Τι γίνεται όμως εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί; Τότε οι ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται σε πλεόνασμα στον οργανισμό καταφέρνουν να νικήσουν την άμυνα του οργανισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την προσπάθεια του οργανισμού να αμυνθεί εναντίον βλαβερών ουσιών παρέχοντας του τα αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε να μην παραχθούν πολλές ελεύθερες ρίζες. Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών ευθύνεται για πολλές εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο καρκίνος το Alzheimer, γενικά οι λοιμώξεις αλλά και η διαδικασία του γήρατος.
Τα αντιοξειδωτικά από την ετοιμολογία της λέξεως αντι- και οξειδώνω αντιλαμβανόμαστε και τη λειτουργία τους. Δηλαδή, έχουν την ιδιότητα να οξειδώνονται αυτά αντί των ζωτικών μορίων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι Βιταμίνες Ε, Α και C, που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο, οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στα μπαχαρικά και στο παρθένο ελαιόλαδο, οι τανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι και άλλες.

Πολλά τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας από την αντιοξειδωτική διατροφή, γι’ αυτό εντάξτε τις πολύχρωμες σαλάτες στη διατροφή σας, βάλτε μπαχαρικά και καρυκεύματα παντού στα φαγητά σας, πίνετε 2-3 φλιτζ. πράσινο τσάι την ημέρα, προτιμήστε το κόκκινο κρασί, χρησιμοποιείται πάντα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και καταναλώστε φρέσκα φρούτα και χυμούς. Να θυμάστε ότι το χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά μεταφράζεται ως αντιοξειδωτικές ουσίες. Οπότε, βάλτε χρώμα στη διατροφή σας αλλά προσέξτε το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών και προτιμήστε τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα.
Ενδεικτικές επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά:
Επιλογή 1: μήλο, αμύγδαλα, κανέλα
Επιλογή 2: φυσικός χυμός πορτοκάλι
Επιλογή 3: φυσικός χυμός από διάφορα φρούτα εποχής
Επιλογή 4: γιαούρτι 2%, κορν φλεικς ολικής αλέσεως, σταφίδες, κανέλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου