Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

22 Σεπ 2012

Τα αθλητικά ποτά και η σημασία τους στην άθληση

              Ανεξάρτητα εάν κάποιος γυμνάζεται γιατί είναι αθλητής είτε γιατί το κάνει για προσωπική του ευχαρίστηση είναι σημαντικό να γνωρίζει πως το σημαντικότερο σημείο που θα πρέπει να προσέξει ο γυμναζόμενος είναι η ενυδάτωση του. Ανάλογα με την ένταση της άσκησης, τη διάρκεια αλλά και την εποχή που πραγματοποιείται η άσκηση διαφοροποιούνται οι απαιτούμενες προσλήψεις υγρών. Ο ανθρώπινος οργανισμός σε φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται κατά μέσο όρο 1-1 ½ λίτρο νερό την ημέρα, πόσο μάλλον περισσότερο εάν παρατηρούνται αυξημένες απώλειες κατά την άσκηση.
            Η αποκατάσταση των υγρών του σώματος έτσι ώστε να αναπληρώσουμε τις απώλειες κατά την εφίδρωση αλλά και να αποφύγουμε την αφυδάτωση του σώματος γίνεται με την κατανάλωση υγρών συμπεριλαμβανομένων του νερού, των χυμών αλλά και των αθλητικών ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται το τσάι και ο καφές τα οποία προκαλούν αυξημένη διούρηση αποτέλεσμα αντίθετο από το επιθυμητό.
            Τα αθλητικά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ποικίλουν και διαφοροποιούνται όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες και μέταλλα τα οποία χάνονται κατά την άσκηση. Συνήθως τα πορτοκαλί αθλητικά ροφήματα περιέχουν υδατάνθρακες για άμεση αποκατάσταση των αποθηκών γλυκογόνου, που συνήθως αδειάζουν σύμφωνα πάντα με την διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Επίσης, τα μπλε ροφήματα συνήθως περιέχουν σημαντικά μέταλλα τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό με την εφίδρωση και τα οποία είναι ουσιώδη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
            Η καλύτερη ώρα κατανάλωσης των αθλητικών ροφημάτων είναι 1 ώρα πριν την άσκηση και αμέσως μετά την προπόνηση. Τα οφέλη των υδατανθρακούχων ποτών αλλά και των ροφημάτων πλούσιων σε μέταλλα είναι πολλά εφόσον είναι εύγεστα, μεταφέρονται εύκολα στο χώρο προπόνησης και το σημαντικότερο παρέχουν άμεση ενέργεια αλλά και αναπλήρωση του γλυκογόνου και των χαμένων μετάλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: