Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

4 Νοε 2012

Σόγια, η ευεργετική!

                      Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της διατροφής, η σόγια ακούγετε και συζητιέται πολύ για την πολύτιμη συμβολή της στην υγεία. Τι είναι όμως η σόγια και πώς μπορεί να βοηθήσει τελικά στην προαγωγή της υγείας; Η σόγια είναι ένα μονοετές στην κατηγορία των ψυχανθών φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται στην Κίνα 5 000 χρόνια τώρα. Και φανταστείτε εμείς το «ανακαλύψαμε» τα τελευταία χρόνια! Η λέξη σόγια προέρχεται από
την ιαπωνική λέξη shih yu ή chiang yu που σημαίνει έλαιο chiang. Η σόγια ως φυτικό προϊόν δεν περιέχει καθόλου λίπος ενώ είναι ένα τρόφιμο πολύ υψηλό σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Από τη σόγια προέρχεται το σογιάλευρο, το σογιέλαιο, το γάλα σόγιας από το οποίο παρασκευάζεται και το tofu, ενώ σήμερα από τη σόγια παρασκευάζονται πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα ανάμεσα των οποίων είναι τα υποκατάστατα κρέατος, τυριών, κακάο, βούτυρο κλπ.
            Η σόγια είναι από τα πρώτα λειτουργικά τρόφιμα (βλ λειτουργικά, είναι τα τρόφιμα που έχουν θετικές επιδράσεις σε κάποια λειτουργία του οργανισμού) από τα οποία περιέχουν συν τοις άλλοις φυτικές ίνες, φυτοχημικά, βιταμίνες και μέταλλα. Οι κύριες ευεργετικές δράσεις της σόγια στην υγεία οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα αφορούν:

α) στην αλλεργία και τη δυσανεξία στη λακτόζη
Πολλά είναι τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλατος, την λακτόζη, η οποία τους προκαλεί από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι και θάνατο. Υπάρχουν όμως και άτομα τα οποία παρουσιάζουν ελαφριάς μορφής ενοχλήσεις στην κατανάλωση λακτόζης όπως είναι τα έντονα φουσκώματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

β) στην δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή υπέρταση και τη λειτουργία του ενδοθηλίου
Σύμφωνα με μελέτες παρατηρήθηκε ελάττωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα τα οποία καταναλώνουν προϊόντα σόγιας. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ελάττωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης στο αίμα.

γ) το μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη
Η σόγια ως φυτικό τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου λίπος οπότε και ελάχιστες θερμίδες. Έτσι, βοηθά στην ελάττωση του σωματικού βάρους καθώς και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

δ) στον καρκίνο του μαστού, των γεννητικών οργάνων και του προστάτη
Η σόγια είναι τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες (φυτοσοιστρογόνα) εξηγώντας την δράση της ενάντια στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Η υψηλή κατανάλωση σόγιας ιδιαίτερα από την νεαρή ηλικία στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στη  μειωμένη επίπτωση καρκίνου του μαστού, ένα υψηλό ποσοστό μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών ενώ για τους άνδρες ένα πολύ υψηλό ποσοστό η κατανάλωση σόγιας μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

ε) στην οστεοπόρωση και την εμμηνόπαυση
Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στη σόγια έχουν ευνοϊκή επίδραση στην οστική μάζα, μειώνοντας την οστική αποβολή και αυξάνοντας την οστική παραγωγή. Έτσι, η σόγια προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Όσον αφορά την επίδραση της σόγιας και των προϊόντων της σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να απαλύνει σημαντικά από τα αρνητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως είναι οι συχνές εξάψεις.
            Τη σόγια και τα προϊόντα της μπορείτε να τα βρείτε στο σουπερμάρκετ σε διάφορες μορφές όπως είναι το γάλα σόγιας, το αλεύρι σόγιας, διάφορα υποκατάστατα κρέατος από σόγια και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: