Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

4 Νοε 2012

Πώς να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας

                   Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή αλλιώς γνωστός σε όλους μας μεταβολισμός είναι οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός μας σε απόλυτη ηρεμία. Γενικότερα, ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός και καθορίζεται από τα γονίδια του, είναι δηλαδή κληρονομικός. Από τη φύση του ο άντρας έχει υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες εξαιτίας της σύστασης του σώματος του. Οι άντρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερα λιποκύτταρα σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, σε διάφορες περιόδους στη ζωή του ανθρώπου μεταβάλλεται αντίστοιχα και ο μεταβολισμός του. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι αθλητές και όσοι γυμνάζονται, καθώς επίσης και άτομα με ασθένειες υψηλού στρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για έναν υψηλό μεταβολισμό αλλά δεν παύει να υπάρχουν τρόποι για να αυξήσουμε όλοι τον μεταβολισμό μας. Ας δούμε τους τρόπους που μπορούμε να αποκτήσουμε καλό μεταβολικό ρυθμό.
Μικρά συχνά γεύματα
Γενικά, χρειάζονται 3 με 4 ώρες για να ολοκληρωθεί η πέψη ενός γεύματος από τον οργανισμό μας. Οπότε είναι σημαντικό να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για πάνω από 3-4 ώρες. Τα μικρά συχνά γεύματα, τρία βασικά γεύματα και 2 ενδιάμεσα, βοηθούν τον μεταβολισμό μας να είναι σε εγρήγορση. Το ένα και μοναδικό γεύμα μέσα στην ημέρα χαμηλώνει τα επίπεδα του μεταβολισμού και συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους. Εγώ συνηθίζω να περιγράφω τον οργανισμό μας σαν ένα ροπότ το οποίο εάν το ταΐσεις μόνο μία φορά εκείνο αυτόματα θα αναζητήσει να αποθηκεύσει ενέργεια γιατί ξέρει πως δεν θα ξαναφάει. Και καλά μαντέψατε ο οργανισμός μας θα αποθηκεύσει το μοναδικό γεύμα που καταναλώσαμε σαν λίπος. Οπότε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις στερητικές δίαιτες και στις δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες.

Ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης
Οι βασικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη είναι 0,8 με 1γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Χαμηλότερες προσλήψεις οδηγούν σε πρωτεϊνική υποθρεψία ενώ σε υψηλότερες σε κετογονικές συνθήκες και προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, εφόσον για να λειτουργούν τα νεφρά χωρίς πρόβλημα χρειάζονται 1γρ πρωτεϊνης/kg ιδανικού σωματικού βάρους. Προτιμήστε άπαχα κρέατα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, γαλοπούλα και ψάρι.

Νερό
Το νερό είναι το ζωτικότερο στοιχείο του οργανισμού μας και η υψηλή κατανάλωση του βοηθά τόσο στην αποτοξίνωση και ενυδάτωση του όπως επίσης και στην μικρή αύξηση του μεταβολισμού. Συστήνετε λοιπόν μια κατανάλωση νερού 10-12 ποτήρια (1-1,5lit) ημερησίως.

Άσκηση
Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού μας. Συμβάλλει στην σημαντική αύξηση της λιπόλυσης αλλά και στην αύξηση του μυϊκού ιστού αυξάνοντας έτσι το μεταβολισμό, επειδή ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολίσιμος ενώ ο λιπώδης ιστός δεν μεταβολίζει καθόλου.
           
              Οπότε, μία ισορροπημένη διατροφή με ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων στα μικρά συχνά γεύματα, υψηλή κατανάλωση νερού και καθημερινή άσκηση συμβάλλει στο να ξυπνήσουμε το βασικό μεταβολικό μας ρυθμό και να καίμε περισσότερες θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: