Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Μαρ 2013

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

                   Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα που κρύβει η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, εφόσον πιστεύουμε ότι αφού απέχουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά ότι τρώμε πιο υγιεινά και ελαφριά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση στην οποία το τραπέζι μας είναι γεμάτο από φρέσκα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και αρκεστούμε σε…λίγη λαγάνα. Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας όπως θαλασσινά, χαλβάς, ταχίνι, ταραμάς κλπ είναι όλα αρκετά θερμιδογόνα τρόφιμα και προσθέτουν επιπλέον θερμίδες τις οποίες δεν φανταζόμαστε. Ας δούμε τους πρωταγωνιστές της Καθαράς Δευτέρας πιο αναλυτικά παρακάτω.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, οι σουπιές, τα καλαμαράκια και όλα τα σχετικά είναι οι κυριότεροι πρωταγωνιστές της ημέρας αυτής. Τα θαλασσινά χαρακτηρίζονται από υψηλή θρεπτική αξία εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε ω 3 λιπαρά οξέα και σίδηρο αλλά περιέχουν επίσης σημαντικά ποσοστά χοληστερόλης. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση των θαλασσινών συνιστάται στα άτομα με υπερχοληστερολαιμία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη. Αρκεί να ξέρουμε ότι περίπου μια μερίδα καλαμαράκια χωρίς να έχουν τηγανιστεί περιέχουν 233mg χοληστερόλη, οι σουπιές 112mg, το χταπόδι 96mg ενώ οι γαρίδες και οι καραβίδες έχουν 152mg σε μια ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη χοληστερόλης κάτω των 300mg!
Χαλβάς
Ο χαλβάς είναι ένα πολύ διαδεδομένο τρόφιμο κατά τη διάρκεια των νηστειών. Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο αλλά και πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Παρόλα αυτά όμως είναι αρκετά υψηλά θερμιδογόνο τρόφιμο και η ενεργειακή του αξία προέρχεται από το λίπος (30γρ λίπος ανά 100γρ προϊόντος). Η υπερβολική κατανάλωση του χαλβά προσδίδει αρκετές θερμίδες (540kcal ανά 100γρ προϊόντος) με αποτέλεσμα περισσότερο την αύξηση του σωματικού βάρους παρά προβλήματα στην υγεία.
Λαγάνα
Η λαγάνα παίρνει πάντα τη θέση του ψωμιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Σίγουρα, όμως, εξαιτίας της λίγο διαφορετικής κατασκευής της από το ψωμί είναι πιο παχυντική από το αντίστοιχο ψωμί. Βέβαια, το σουσάμι που επικαλύπτει τις τόσο νόστιμες λαγάνες έχει υψηλή θρεπτική αξία εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς επίσης και ωφέλιμα λιπαρά. Η κατανάλωση της συνίσταται με μέτρο εφόσον η υπερβολική κατανάλωση προσδίδει επιπλέον θερμίδες στην ήδη φορτωμένη θερμιδικά ημέρα.
Ταραμάς, ταχίνι, χούμους
Για τους περισσότερους ο καλύτερος συνδυασμός με την λαγάνα! Αναμφισβήτητα δεν μπορείς να σκεφτείς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας χωρίς λαγάνα και λίγο ταραμά ή ταχίνι ως συνοδευτικά. Εξαιτίας όμως της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος κατατάσσονται σε υψηλά θερμιδογόνα τρόφιμα και η υπερβολική κατανάλωση τους οδηγεί σε πλεονάζον στο σύνολο των ημερήσιων θερμιδικών προσλήψεων. Η κατανάλωση τους συνίσταται με μέτρο έτσι ώστε και να τα απολαύσουμε αλλά και να γλιτώσουμε από περιττές θερμίδες.
            Ας απολαύσουμε την Καθαρά Δευτέρα καταναλώνοντας με μέτρο ότι θα υπάρχει στο τραπέζι μας από θαλασσινά, χαλβά, λαγάνα και ταραμά ενώ ας καταναλώσουμε άφοβα τα ολόφρεσκα πολύχρωμα λαχανικά που θα διακοσμούν το τραπέζι μας και να προτιμήσουμε περισσότερο τα όσπρια και τα φρούτα. Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: