Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Μαρ 2013

Νηστεία: Και όμως έχει οφέλη!

                 Η περίοδος της νηστείας πλησιάζει! Είτε πρόκειτε να νηστεύετε είτε όχι δεν πρέπει να σας αφήνει καθόλου αδιάφορους. Γιατί η νηστεία έχει κύριο και πρωταρχικό χαρακτήρα τον θρησκευτικό αλλά παρ’ όλα αυτά έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η ψυχή μας χρειάζεται να θραφεί από τον πνευματικό χαρακτήρα της νηστείας αλλά και το σώμα μας έχει ανάγκη να είναι υγιές. Πολλά λοιπόν τα οφέλη της νηστείας και είναι καλό και για τους θρησκευτικούς αλλά και για τους παρακάτω λόγους να νηστεύουμε.

  • Προστατεύει την καρδιά. Το κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γνωστά ως ‘κακά’ λίπη, τα οποία ανεβάζουν τις τιμές της ‘κακής’ χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα συμβάλλουν σημαντικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι η αθηρωμάτωση με επιπλοκές τα ισχαιμικά επεισόδια και η στεφανιαία νόσος που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η νηστεία, λοιπόν, συμβάλλει στην σημαντική μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα προστατεύοντας έτσι την καρδιά.
  • Απώλεια κιλών. Ακόμα μία θετική επίδραση της νηστείας είναι και η μείωση κιλών. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, χρειάζεται στο σωστό σχεδιασμό του διαιτολογίου από κάποιο ειδικό γιατί η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, όπως  είναι το ψωμί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
  • Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού. Η υψηλή κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών καθώς επίσης και φρούτων που χαρακτηρίζουν την περίοδο της νηστείας συνδέονται με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, που είναι τα άπεπτα μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο της εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην προστασία ενάντια στον καρκίνο και συγκεκριμένα του παχέος εντέρου. Τέλος, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον βλεννογόνο του εντέρου.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μεγάλη είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα Βιταμίνης C, η κυριότερη βιταμίνη καταπολέμησης των ιώσεων. Οι βιταμίνες σε συνδυασμό με τα άλλα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών βοηθούν σημαντικά ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, σε μία περίοδο αυξημένων ιώσεων και με μεγάλη επικινδυνότητα.  
  • Βελτίωση ψυχικής υγείας. Πολλοί ειδικοί εξηγούν ότι η νηστεία συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και γενικότερα της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Αυτό οφείλεται γιατί ο οργανισμός εμπλουτίζεται με όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά των νηστίσιμων τροφίμων πραγματοποιώντας έτσι ομαλότερα τις διάφορες λειτουργίες του.
Η νηστεία, λοιπόν, όταν είναι σχεδιασμένη σωστά και αποτελείται από μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υγεία του οργανισμού, μετά βέβαια από την υγεία της ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: