Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Μαρ 2013

Νηστίσιμες σαλάτες: Γευστική και πολύχρωμη Σαρακοστή

                   Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστειών η οποία δεν φαίνεται να διαφέρει και πολύ ενεργειακά σε σύγκριση με τη διατροφή που ακολουθούμε γενικότερα, εκτός βέβαια από την αυστηρή νηστεία όπου αποφεύγετε και το λάδι. Εκείνο που διαφέρει στη διατροφή μας αυτή την περίοδο είναι οι προσλήψεις σε πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες. Συνήθως, κατά τη διάρκεια των νηστειών η διατροφή μας είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και λίπος και χαμηλή σε πρωτεΐνες. Υπάρχουν όμως λύσεις και ιδέες για σαλάτες οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην ισορροπημένη κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας αλλά δίνουν γεύση και χρώμα στη  νηστεία. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιδέες για νηστίσιμες και νόστιμες σαλάτες.


Καβουροσαλάτα: Ψιλοκόψτε σε ένα μπολ άσπρο και κόκκινο κραμπί, τρίψτε καρότο ανάλογα με το πόσο προτιμάτε και προσθέστε ¾ του φλιτζανιού καλαμπόκι βρασμένο. Τέλος, προσθέστε την καβουρόψιχα, αλάτι, ελαιόλαδο (αν δεν το νηστεύετε) και λεμόνι. Μπορείτε εάν θέλετε να το συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή να αντικαταστήσετε το ψωμί με ένα φλιτζάνι περίπου κρουτόν.

Σαλάτα με ρόκα και αβοκάντο: Προσθέστε σε ένα μπολ την καλά πλυμένη και σε μεγάλα κομμάτια κομμένη ρόκα. Κόψτε σε δύο κομμάτια τοματίνια και ψιλοκόψτε ραπανάκια και προσθέστε τα στη σαλάτα. Επίσης, κόψτε ένα μέτριο αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε αλάτι και λεμόνι. Το ελαιόλαδο είναι προαιρετικό, εφόσον το αβοκάντο είναι ικανό τόσο να χορτάσει όσο και να προσθέσει γεύση στη σαλάτα. Τέλος, μπορείτε να συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

Σαλάτα με γαρίδες κοκτέιλ και ζυμαρικά: Βράστε τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας και βάλτε τα να κρυώσουν σε ένα μπολ. Προσθέτετε τις γαρίδες κοκτέιλ, φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι.

Φρέσκια σαλάτα με καρύδια: Κόψτε σε ένα μπολ μαρούλι και ρόκα (ή οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες λαχανικό της αρεσκείας σας) αφού πρώτα τα πλένετε με άφθονο νερό και τα κόψετε με το χέρι, προστατεύοντας έτσι την απώλεια των βιταμινών. Κόψτε σε κύβους λίγο τυρί σόγιας και προσθέστε 6 με 7 καρύδια. Τέλος, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι. Τη σαλάτα σας μπορείτε να τη συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
Σαλάτα με φασόλια: Βράστε άσπρα και κόκκινα φασόλια και βάλτε τα σε ένα μπολ να κρυώσουν. Προσθέστε φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Τέλος, προσθέστε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι. Μπορείτε αντί ελαιόλαδο να προσθέσετε 5 με 6 μέτριες ελιές μαύρες. Εάν δεν νηστεύετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε να προσθέσετε λίγο τυρί φέτα.

Χειμωνιάτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής: Βράστε πράσα, κουνουπίδι και σέλινο και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Συνοδεύστε τη βραστή σαλάτα με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι.

Σαλάτα με καστανό ρύζι: Βράζετε το καστανό ρύζι (το καστανό είναι πιο χορταστικό από ότι το άσπρο) και όταν είναι έτοιμο το τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβετε μανιταράκια κονσέρβας (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα), κόκκινη και κίτρινη πιπεριά και προσθέτετε καλαμπόκι βραστό.
             Οι πιο πάνω συνταγές είναι φτιαγμένες με συνδυασμό υλικών έτσι ώστε να περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία και απουσιάζουν από τη διατροφή της νηστείας, εξαιτίας της έλλειψης του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Έτσι, τα θαλασσινά, τα μανιταράκια, τα καρύδια και ο συνδυασμός του ρυζιού με το καλαμπόκι παρέχει στον οργανισμό μας ένα σημαντικό ποσό απαραίτητων αμινοξέων. Επίσης, τα διάφορα λαχανικά προσφέρουν τις πολύτιμες βιταμίνες τους, ενώ το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα καρύδια παρέχουν στον οργανισμό μας τα πολύτιμα «καλά» λιπαρά. Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: