Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

28 Οκτ 2013

Τα λαχανικά του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και η διατροφή μας διαφοροποιείται και αλλάζει από την καλοκαιρινή στην φθινοπωρινή.  Ποια είναι τα νεοεισερχόμενα λαχανικά του φθινοπώρου στους πάγκους της υπεραγοράς; Γνωρίζουμε τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας; Ας δούμε ένα ένα τα φθινοπωρινά λαχανικά και τη διατροφική τους αξία.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι από μερικούς ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Και όμως είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Το λαχανικό αυτό ανήκει στην ομάδα των σταυρανθών, όπως είναι το κουνουπίδι και το κραμπί. Το μπρόκολο αποτελείται το 90% από νερό και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Έτσι, μας προστατεύει από λοιμώξεις, δυναμώνει τα οστά μας, δυναμώνει την όραση  και προστατεύει από τον καρκίνο.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, παρόλο που υπάρχουν στους πάγκους της υπεραγοράς, λίγοι τα γνωρίζουν και τα καταναλώνουν ενώ η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, Κ Β6, φολικό οξύ  και μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο. Συμβάλλουν κατά της οστεοπόρωσης, παρέχουν προστασία ενάντια της στεφανιαίας νόσου και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
Μελιτζάνα
Οι μελιτζάνες έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τον καρκίνο, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης. Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει καρδιοπροστατευτικό ρόλο επιδρώντας στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και  προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε μαγνήσιο.
Σπανάκι
 Το σπανάκι έχει μείνει στο μυαλό μας ως υπερτροφή εξαιτίας του παιδικού ήρωα Ποπάυ. Είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα χρησιμοποιήθηκε χαρακτηριστικά ως υπερτροφή. Περιέχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες οι οποίες προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, Κ, C και Ε, φολικό οξύ όπως και τα ιχνοστοιχεία σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
Πράσο

Το πράσο μοιάζει σαν ένα μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι επειδή ακριβώς έχουν στενή συγγένεια. Οι γεύσεις τους μοιάζουν με τη διαφορά ότι το πράσο έχει πιο γλυκιά και πιο ήπια γεύση. Το πράσο περιέχει βιταμίνες Κ, C και συμπλέγματος Β αλλά και φολικό οξύ. Επίσης, περιέχει σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Έχει ελάχιστες θερμίδες, μειώνει τη χοληστερόλη και προάγει την καλή υγεία της καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: