Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

16 Μαρ 2011

ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Ο «ύπουλος εχθρός»

Η ψυχογενής ανορεξία ή νευρική ανορεξία, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μία διαταραχή της θρέψης. Δυστυχώς όλο και περισσότερες γυναίκες, γιατί αυτές χτυπάει περισσότερο, πέφτουν στα δίκτυα αυτής της ύπουλης ασθένειας. Τα αίτια της ψυχογενούς ανορεξίας, εάν έχει γίνει διαφορική διάγνωση και δεν έχει να κάνει με κάποια άλλη σωματική ασθένεια, είναι κυρίως ψυχολογικά όπως φαίνεται από την ετοιμολογία της λέξεως.


Τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο στην ψυχογενή ανορεξία είναι άλλοτε ψυχοκοινωνικά αλλά και αίτια που έχουν σχέση με την οικογένεια. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από τελειομανία και αισθάνονται ότι είναι ανεπαρκής, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στην εφηβεία παρουσιάζεται συχνότερα αυτή η διαταραχή γιατί κάποιοι έφηβοι έχουν πρόβλημα προσαρμογής στην νέα κατάσταση της ζωής τους και προβλήματα στον σχηματισμό της δικής τους ταυτότητας. Οι κοινωνικοί παράγοντες πιέζουν όλο και περισσότερο τις γυναίκες στο αδύνατο μοντέλο και στην εντύπωση ότι οι γυναίκες είναι μόνο αρεστές αν έχουν όμορφο σώμα και όχι αν έχουν ευχάριστη προσωπικότητα ή πλούσιο χαρακτήρα.
Τι ρόλο όμως μπορεί να παίζει η οικογένεια στο να οδηγηθεί ένα παιδί στην ψυχογενή ανορεξία; Πολλές φορές η οικογένεια, κυρίως οι μαμάδες, είναι υπερπροστατευτικές και αυστηρές με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν πίεση και στην ανάγκη τους να ελέγξουν οι ίδιοι τη ζωή τους (το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι το σώμα τους) ελέγχουν τη διατροφή τους. Αυτό βέβαια γίνεται ασυνείδητα και τα άτομα δεν είναι σε θέση να ξέρουν τους λόγους της διατροφικής τους αυτής συμπεριφοράς. Επίσης, το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι ψυχρό και τελειομανικό και τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να φθάσουν τις υψηλές προσδοκίες των γονιών τους. Κάποιοι γονείς μπορεί να κρίνουν δυσμενώς το σώμα των κοριτσιών τους νομίζοντας ότι αυτό θα τους προβληματίσει και θα τους βοηθήσει, ενώ αυτό που επιτυγχάνεται είναι να φτάσουν πιο κοντά στο πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι γονείς είναι τόσο απόμακροι που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να τους πλησιάσουν και να μοιραστούν μαζί τους τις ανησυχίες, τους φόβους, τους προβληματισμούς και τις ατέλειες τους με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν όλο και περισσότερο μόνα τους και να οδηγούνται σε καταστροφικές για αυτούς συμπεριφορές.
Στη συμπεριφορά των ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία παρουσιάζεται, εκτός από υπερβολική μείωση έως κα αποχή από το φαγητό, μυστικότητα, υπερκινητικότητα, υπερβολική ανησυχία για πρόσληψη βάρους (κάποια άτομα νομίζουν πως και μια μπανάνα θα τους αυξήσει το βάρος), δυσλειτουργικές αντιλήψεις για το σχήμα του σώματος τους, μεταπτώσεις στη διάθεση του ατόμου και φυσικά άρνηση του προβλήματος τους.
Στο σώμα των ατόμων που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία σε ανησυχητικά στάδια είναι η αμηνόρροια (καθόλου περίοδος), πρόωρη οστεοπόρωση, υποθερμία (καθόλου λίπος στο σώμα), υπόταση, αρρυθμίες, καρδιοαγγειακές διαταραχές.
Εάν σας έχουν προβληματίσει όλα αυτά και νομίζετε πως ίσως παρουσιάζεται και εσείς κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Ο ψυχολόγος  θα σας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και συνεργασία με τον διαιτολόγο σας μπορείτε να προλάβετε από το να βλάψετε περισσότερο τον εαυτό σας. Εάν πάλι έχετε κάνει κατά καιρούς τέτοιες σκέψεις καλό είναι να φτιάξετε τις σχέσεις σας με τον εαυτό σας, να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση και να τον αγαπήσετε όπως του αξίζει πραγματικά!





Δεν υπάρχουν σχόλια: