Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

8 Μαρ 2011

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Η διατροφή των παιδιών έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην σωματική όσο και στη νοητική τους ανάπτυξη, τόσο στην παιδική τους ηλικία όσο και στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία είναι αυτές που θα έχει το παιδί ως ενήλικας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι γονείς όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών τους.


            Τα παιδιά, εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξης τους έχουν αυξημένες ανάγκες σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα,  παρουσιάζουν αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, καθώς και στα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη), βιταμίνες και ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος).
            Ενέργεια. Οι απαιτήσεις των παιδιών σε ενέργεια είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην παιδική ηλικία γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Η ενέργεια χρησιμεύει όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά επίσης την συντήρηση και την φυσική δραστηριότητα του σώματος.
            Πρωτεΐνες και αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά γιατί αποτελούν δομικά συστατικά του κυττάρου και χρησιμοποιούνται στο σχηματισμό και στην αναγέννηση των ιστών μετά από φθορά. Επίσης, προάγουν την ανάπτυξη του κυττάρου και συμβάλλουν σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι λοιπόν εμφανές ότι βοηθούν στον σχηματισμό των ιστών και των κυττάρων του σώματος των μικρών παιδιών.
            Υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα και η μόνη τροφή για τον εγκέφαλο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, τα παιδιά να λαμβάνουν το 55-60% των ημερήσιων θερμιδικών τους αναγκών από τους υδατάνθρακες έτσι ώστε να έχουν καλή εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό βοηθά στις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως οι επιδόσεις τους στο σχολείο.
            Λίπη. Τα λίπη αποτελούν την πιο συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Λειτουργούν ως ενεργειακά καύσιμα καθώς επίσης και για τηη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες δεν μπορούν να απορροφηθούν χωρίς τα λίπη. Επιπλέον, περιέχουν τα απαραίτητα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται τα ‘καλά’ λίπη και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος.
            Βιταμίνες (Α, D, E, K, συμπλέγματος Β, Φολικό οξύ, C). Οι βιταμίνες είναι βασικοί διαιτητικοί παράγοντες και είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επειδή τα παιδιά βρίσκονται σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν ελλείψεις. Οι βιταμίνες χρησιμεύουν για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, για διάφορες άλλες λειτουργίες του οργανισμού και γενικότερα προάγει την ανάπτυξη.
            Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος. Είναι τα 4 σημαντικότερα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι περισσότερο απαραίτητα για τα παιδιά και αυτά από τα οποία παρουσιάζουν τις περισσότερες ελλείψεις. Το ασβέστιο χρησιμεύει για το κτίσιμο γερών δοντιών και οστών αλλά και σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο Σίδηρος χρησιμεύει για την μεταφορά οξυγόνου με την αιμοσφαιρίνη και έλλειψή του προκαλεί αναιμίες. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τα οστά και για διάφορες άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για πολλά συστήματα του οργανισμού που επιτελούν σημαντικές λειτουργίες όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για δυνατά μαλλιά και νύχια κ.α.
            Γενικότερα, χρειάζεται να αποκτήσουν τα παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη και καθοριστική περίοδο της ζωής τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το πρωινό είναι η σημαντικότερη υγιεινή διατροφική συνήθεια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Το πρωινό θεωρείτε το κυριότερο γεύμα της ημέρας και το πρώτο μετά από αρκετές ώρες νηστείας στη διάρκεια του ύπνου. Τα παιδιά για να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες της ημέρας στο σχολείο και στο παιχνίδι θα πρέπει να λαμβάνουν ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό.
            Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να μειώσουν ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγουν τα προπαρασκευασμένα φαγητά και σνακ από τα fast food. Είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος και φτωχά από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να τρώνε σπιτικά φαγητά με την φροντίδα της μαμάς και να επιλέγουν πιο υγιεινά σνακ όπως φρούτα, κρακεράκια, γιαουρτάκια με φρούτα κλπ.
            Οι μαμάδες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όσον αφορά την διατροφή των παιδιών έτσι ώστε να φροντίσουν τη σωστή ανάπτυξη τους καθώς επίσης και την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, κάτι που θα κρατήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Έτσι, όχι μόνο θα μεγαλώσουν γερά παιδιά αλλά θα εμποδίσουν την μελλοντική ανάπτυξη παχυσαρκίας και συγγενών προβλημάτων.
           
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: