Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

6 Απρ 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ: 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου του 2011 έχει θέμα: «Πες ΟΧΙ στην κατάχρηση αντιβιοτικών!»

            Στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον εορτασμό της φετινής παγκόσμιας ημέρας υγείας μας καλεί σε δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής από αντιμικροβιακά φάρμακα. Η αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα ενισχύεται από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων π.χ. λαμβάνοντας μικρότερες δόσεις από τις συνιστώμενες δόσεις ή όταν δεν ολοκληρώνουμε μια αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός. Τα χαμηλής ποιότητας φάρμακα, η λανθασμένη συνταγογράφηση και ο ελλιπής έλεγχος των λοιμώξεων επίσης ενισχύουν την  ανάπτυξη και την εξάπλωση της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
            Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε έξι στόχους για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, οι οποίοι αναφέρονται παρακάτω.

Οι έξι στόχοι του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής
  1. Πολιτική δέσμευση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής
  2. Εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης
  3. Διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων
  4. Ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων
  5. Αποτελεσματικός έλεγχος λοιμώξεων
  6. Ενίσχυση της έρευνας

Συμβουλές έξυπνης χρήσης

1. Μην παίρνετε ποτέ μόνοι σας αντιβιοτικά.

2.  Μην επιμένετε στον γιατρό να σας δώσει αντιβιοτικά που δεν χρειάζονται.

3. Μη ζητάτε από τον φαρμακοποιό να σας συστήσει αντιβιοτικό (απαγορεύεται από τον νόμο να το κάνει).

4. Συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα (π.χ. πολύ υψηλός πυρετός ή έκκριση πύου από το αυτί), εάν επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα (εκείνος θα κρίνει εάν υπάρχει επιμόλυνση με μικρόβια ή πρόκειται για αλλεργία) ή εάν πρόκειται για βρέφος ή ηλικιωμένο.

5. Μην παίρνετε αντιβιοτικά στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος, γρίπη κ.ά.), γιατί αυτά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Ανακουφίστε τα συμπτώματα με απλά μέσα, όπως ήπια αντιπυρετικά, παυσίπονα και αποσυμφορητικά, ανάπαυση, πολλά υγρά, διακοπή του καπνίσματος, ύγρανση της ατμόσφαιρας κ.ά.

6. Να προτιμάτε τα αντιβιοτικά στενού – και όχι ευρέως – φάσματος όταν η λοίμωξη το επιτρέπει (έτσι δεν γίνονται και άλλα βακτήρια ανθεκτικά).

7. Να μη μειώνετε τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά ή τις δόσεις τους, ούτε να αλλάζετε τη συνιστώμενη από τον γιατρό συχνότητα λήψης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: