
Καθημερινά:
- μη επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι)
- τα όσπρια
- τα φρούτα και τα λαχανικά, 5 μερίδες
- τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), 2-3 μερίδες
Εβδομαδιαία:
- τα ψάρια
- τα πουλερικά
- τα αυγά
- οι ξηροί καρποί, σε μέτρια κατανάλωση λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε λίπος
Μηνιαία:
- το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του
Το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 μερίδα για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες, 1 μερίδα =120ml) και η μέτρια άσκηση 30 λεπτά την ημέρα είναι ακόμη κάποια χαρακτηριστικά του μεσογειακού τρόπου διατροφής.
Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ως πρότυπο διατροφής όχι μόνο για τις χώρες που βρέχονται από την μεσόγειο αλλά και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη τη συστήνουν και την εφαρμόζουν ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες που προκαλεί η δυτικού τύπου διατροφή.
Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής είναι:
- Καρδιακές παθήσεις: Έχει αποδειχθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, ιδιαίτερα στους άντρες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητας της διατροφής αυτής σε ω3 λιπαρά οξέα.
- Μεταβολικό Σύνδρομο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι συχνό στους παχύσαρκους και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου ΙΙ, δυσλιπιδαιμία (αυξημένη LDL και μειωμένη HDL), υπέρταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου