Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

3 Απρ 2011

ΠΑΣΤΕΛΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

Το παστέλι σουσαμιού είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερα θρεπτικό και υγιεινό, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Ειδικά την περίοδο αυτή της νηστείας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και καταναλώνεται περισσότερο. 
Το υγιεινό νηστίσιμο αυτό σνακ αποτελείται από δύο κύρια συστατικά, το καθένα από τα οποία μεταφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι το σουσάμι και το μέλι.
Το σουσάμι έχει υψηλή ενέργεια που προέρχεται κυρίως από το λίπος που περιέχει. Τα λίπη όμως ανήκουν στα χαρακτηριζόμενα ‘καλά’ λίπη, όπως το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ και το λινελαϊκό οξύ, ενώ μικρές είναι οι ποσότητες του παλμιτικού και του στεατικού, ενώ σε ίχνη απαντάται το λινολενικό. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη οπότε μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Το σουσάμι περιέχει μικρή ποσότητα υδατανθράκων, οι περισσότεροι υπό μορφή διαιτητικών ινών οι οποίες είναι ωφέλιμες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς επίσης προστατεύουν στην ανάπτυξη καρκίνου μακροπρόθεσμα. Το σουσάμι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνες εύπεπτες και πλούσιες σε αμινοξέα καλύτερης ποιότητας από άλλες φυτικές τροφές. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και δρα ενάντια του καρκίνου. Άλλες βιταμίνες που περιέχει είναι εκείνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα της Β1 (Θειαμίνη) και της Β2 (Ριβοφλαβίνη) και Νιασίνη. Το σουσάμι περιέχει, επίσης, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Τέλος, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως η βιταμίνη Ε, την οποία έχουμε αναφέρει αλλά και σελήνιο, στερόλες και λιγνάνες.
Το δεύτερο συστατικό από το οποίο αποτελείται το παστέλι είναι το μέλι. Το μέλι είναι ένα δώρο της φύσης, υγιεινό και ωφέλιμο. Περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και μέταλλα. Έχει δράση κατά της αρτηριακής πίεσης, του έλκους και της δυσπεψίας. Επίσης, χρησιμεύει στους διαβητικούς γιατί ανεβάζει πιο αργά το ζάχαρο του αίματος σε σχέση με την ζάχαρη και είναι εξαιρετικό γλυκαντικό για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: