Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

12 Απρ 2011

Άγχος: τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ύπουλο εχθρό

Το άγχος είναι μία ψυχοσωματική αντίδραση του οργανισμού που λίγο πολύ όλοι την έχουμε νιώσει. Τι είναι όμως ακριβώς το άγχος; Είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που μας κινητοποιεί κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωπη με μία κατάσταση κινδύνου ή αγωνίας. Είναι δε μια δυσάρεστη κατάσταση αίσθησης ανησυχίας που συνοδεύεται με σωματική συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, βάρος στο στήθος. Το φυσιολογικό άγχος είναι χρήσιμο λένε οι ειδικοί αλλά το υπερβολικό μπορεί να γίνει καταστρεπτικό. Το ονομαζόμενο παθολογικό άγχος μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μακροπρόθεσμα προκαλεί αρκετά προβλήματα υγείας όπως προβλήματα με το στομάχι, ταχυκαρδίες, υπέρταση κ.α.
Το άγχος όμως έχει αρνητικά αποτελέσματα και στο σώμα του ανθρώπου. Ίσως θα έχετε ακούσει ότι το άγχος παχαίνει. Δεν είναι απαραίτητα μύθος αφού έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος επιδρά σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού που οδηγούν σε λιπογένεση, δηλαδή σε δημιουργία λίπους.  Άτομα τα οποία ακολουθούν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους είναι καλό να αποφεύγουν το καθημερινό και επαναλαμβανόμενο ζύγισμα εφόσον προσθέτει περισσότερο άγχος και μπορεί να δείξει τα κιλά περισσότερα. Είναι καλύτερα λοιπόν τα άτομα που είναι στην προσπάθεια απώλειας βάρους να ζυγίζονται αραιά μέσα στο μήνα ή όποτε έχουν ραντεβού στο διαιτολόγο τους.
Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα συνοδεύεται με διάφορες διατροφικές συμπεριφορές οι οποίες μας πάνε πιο μακριά από το στόχο μας εάν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής ή μπορεί να μας προκαλέσει πρόβλημα βάρους εάν συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Τα άτομα λοιπόν που ζουν με άγχος παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενο τσιμπολόγημα, έχουν συχνά μέσα στην ημέρα δυνατή επιθυμία για γλυκό σε σημείο εξάρτησης ή επιθέσεις βουλιμίας. Κάποια άτομα ίσως η αγχώδης κατάσταση να τους οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη τροφής οπότε εκεί μας παραπέμπει σε διαταραχές σίτισης και άλλα προβλήματα με αυξημένο κίνδυνο νευρικής ανορεξίας.
  Υπάρχουν απλές καθημερινές τακτικές οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν έτσι ώστε να μειώσουμε το παθολογικό άγχος και γιατί όχι να το αποβάλουμε εντελώς. α) αντιμετωπίζουμε όσο περισσότερο γίνεται τις καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος. Όσο περισσότερο τις αντιμετωπίζουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. β) θα πρέπει να ελέγχουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν άγχος. Καλύτερα ας αποσπάσουμε τη προσοχή μας με κάτι άλλο πιο ευχάριστο και ας αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. γ) είναι καλύτερο να μην αναλαμβάνουμε πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα γιατί έτσι προσθέτουμε επιπλέον άγχος. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και λογικά χρονικά πλαίσια πραγμάτωσης τους έτσι ώστε να προλάβουμε χωρίς να μας αγχώνει ο χρόνος. δ) μια καλή εύκολη και πρακτική αντιμετώπιση του άγχους είναι η χαλάρωση και η σωστή αναπνοή. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθουμε την πίεση του άγχους ας πάρουμε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή και ας κάνουμε κάτι που μας χαλαρώνει όπως να ακούσουμε λίγη μουσική, μία βόλτα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: