Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

3 Οκτ 2011

5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως: Υπάρχει λόγος; Φυσικά!

            Το έχετε ακούσει και διαβάσει παντού, το λένε όλοι οι ειδικοί και μη. Αυτά λένε οι συστάσεις, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για να έχουμε την υγεία μας. Και όμως υπάρχει σημαντικός λόγος που να αξίζει η προσπάθεια κατανάλωσης άφθονων φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα προϊόντα της φύσης τα οποία είναι τα πιο ευεργετικά για
τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
            Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές βιταμίνες A,C και το β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο βρίσκεται στα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα όπως είναι το καρότο και το βερύκοκο. Σημαντικές πηγές βιταμίνης C είναι το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το λάχανο, οι πιπεριές κλπ.
            Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Έτσι, τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και η λουτεϊνη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τους ιστούς από την παραγωγή ελεύθερων ριζών και την οξείδωση τους. Η λουτεϊνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα αλλά και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο αρακάς και το μπρόκολο. Το λυκοπένιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
            Τέλος, οι φυτικές ίνες οι οποίες βρίσκονται άφθονες στα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία ενάντια τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες δρουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα βοηθώντας στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας έμμεσα στην προστασία από την εμφάνιση καρκίνου.
            Υπάρχει λόγος γι’ αυτό καταναλώστε άφοβα άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά και καταναλώστε τα ως κυρίως γεύμα, ενδιάμεσο σνακ ή συνοδευτικά στα γεύματα σας. Το σίγουρο είναι πως δεν θα χάσετε αλλά θα κερδίσετε πολλά θρεπτικά συστατικά και το κυριότερο θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από διάφορους καρκίνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: