Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

9 Οκτ 2011

Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει…

            Πολλές φορές στην οικογένεια παρουσιάζεται το φαινόμενο το ένα ή ένα από τα παιδιά να αρνείται να φάει το φαγητό του. Άλλα αρνούνται να φάνε λαχανικά και φρούτα και άλλα παιδάκια αρνούνται να φάνε ένα τρόφιμο. Καμία αποφυγή ενός συγκεκριμένου τροφίμου δεν ενδείκνυται εκτός βέβαια εάν υπάρχει σοβαρός λόγος όπως μια αλλεργία ή είναι μετά από συμβουλή του προσωπικού ιατρού σας. Για όλους τους άλλους λόγους είναι καλό να βοηθήσουμε το παιδί μας να απαλλαγεί από την άρνηση του μιας και είναι καλό η διατροφή του να αποτελείται από ποικιλία τροφών, έτσι ώστε τίποτα να μην εμποδίσει την ανάπτυξη του.
            Αρχικά, ένας καλός τρόπος είναι να συζητήσουμε με το παιδί μας και να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να έχει επιθυμία να φάει το συγκεκριμένο τρόφιμο. Μπορεί στην αρχή να μην πει την αλήθεια ή να γκρινιάξει. Χρειάζεται υπομονή και το σημαντικότερο είναι να μην θυμώνουμε στο παιδί μας γιατί έτσι το οδηγούμε περισσότερο στο να μην τρώει.
            Επίσης, μπορούμε να κάνουμε το φαγητό δελεαστικό προς το παιδί έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να το πλησιάσει περισσότερο. Οι υποσχέσεις του τύπου «φάε και θα σου πάρω..» ή «φάε και θα σου αγοράσω σοκολάτα» δεν οδηγούν το παιδί μας στο σωστό δρόμο για το σωστό λόγο. Μπορούμε να μαγειρέψουμε μαζί με το παιδί μας σαν παιχνίδι ή να του το φτιάξουμε έτσι ώστε να θελήσει από μόνο του να το καταναλώσει. Για παράδειγμα αν το παιδί μας δυσκολεύετε να καταναλώσει ένα λαχανικό μπορούμε να του το ανακατέψουμε με άλλα αγαπημένα του.
            Η συχνή επανάληψη του συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να βοηθήσει το παιδί στο να αρχίσει να το καταναλώνει. Συνήθως τα παιδιά χρειάζεται να καταναλώσουν πάνω από 15 φορές ένα τρόφιμο ή φαγητό έτσι ώστε να συνηθίσουν τη γεύση και να αρχίσουν να το τρώνε. Όπως και να έχει όμως μην πιέζετε το παιδί σας να φάει ούτε να του θυμώνετε γιατί έτσι δυσκολεύετε περισσότερο την κατάσταση.
            Επιπλέον, μπορείτε να γαρνίρετε το φαγητό του παιδιού με τα λαχανικά κομμένα σε σχεδιάκια και κυβάκια ή να έχει πολλά χρώματα έτσι ώστε το παιδί να του αρέσει πρώτα αυτό που βλέπει και μετά να το καταναλώσει.
            Τέλος, κάτι το οποίο παρόλο που αναφέρετε στο τέλος είναι το κυριότερο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πάντα το αγνοούν είναι το πρότυπο. Κάθε παιδάκι έχει ως πρότυπο του γονείς του ειδικότερα όταν είναι μικρό. Ότι συνήθειες θέλετε να περάσετε στο παιδί σας πρέπει να σας δει να τις ακολουθείτε εσείς πρώτα. Το παιδάκι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι γονείς του. ούτε να μην κάνει αυτό που κάνουν οι γονείς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: