Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Νοε 2011

Ακατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί

            Κατά καιρούς έχουμε ακούσει να λένε πολλοί ότι τρώνε φακές αλλά πάλι έχουν χαμηλό σίδηρο, πίνουν πολύ γάλα αλλά έχουν οστεοπόρωση. Είναι ανεπαρκής η διατροφική πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών στην διατροφή μας ή μήπως κάνουμε λάθος διατροφικούς συνδυασμούς;
            Ένα διατροφικό συνδυασμό που έχω ακούσει πάρα πολλές φορές είναι ο συνδυασμός στο γεύμα τις φακές με γιαούρτι. Οι φακές ναι μεν έχουν σίδηρο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι φυτική πηγή σιδήρου και η βιοδιαθεσιμότητα του είναι χαμηλή σε σχέση με τις ζωικές τροφές και επιπλέον ο συνδυασμός με γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά σχηματίζει σύμπλοκο μαζί με τον σίδηρο, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η δράση του σιδήρου. Απεναντίας, ο συνδυασμός σε ένα γεύμα ενός τροφίμου καλής πηγής σιδήρου με βιταμίνη C ενεργοποιεί και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό.
            Ο καφές είναι αναμφίβολα ο καλύτερος καθημερινός πρωινός και όχι μόνο σύντροφος σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Άλλοι τον προτιμούν με ζάχαρη ή σκέτο, με γάλα ή χωρίς. Ο συνδυασμός καφεΐνης με ασβέστιο αλλά και καφεΐνης με σίδηρο αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών αυτών συστατικών. Απαγορευτικό είναι, λοιπόν, εάν συνδυάζεται το γάλα σας με καφέ ή κακάο ή τον καφέ σας με γάλα. Συχνά τα δημητριακά πρωινού των παιδιών περιέχουν κακάο το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της απορρόφησης του ασβεστίου από το γάλα το οποίο προστίθεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το γάλα το οποίο προστίθεται στον καφέ. Μην περιμένετε να προσλαμβάνεται ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου με το να προσθέτετε γάλα στον καφέ ή να περιμένετε να ανέβουν τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό εάν καταναλώνεται πολλά φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
            Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τροφίμων πλούσιων σε φώσφορο μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε ασβέστιο ή φώσφορο. Η υπερβολική περιεκτικότητα της δίαιτας σε ασβέστιο ή φώσφορο διαταράσσει την ισορροπία ασβεστίου/φωσφόρου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφηση του ενός ή του άλλο συστατικού ακόμα και των δύο μαζί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να απειλούμαστε με οστεοπενία και αργότερα σε οστεοπόρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: