Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Νοε 2011

Δυσκοιλιότητα: Μικρές και απλές λύσεις που βελτιώνουν το πρόβλημα

           Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει τη ζωή του πάσχοντος. Είναι ενοχλητική και προκαλεί προβλήματα τόσο στη κοινωνική ζωή όσο και στην σωματική υγεία του ατόμου. Μπορεί να προκληθεί είτε από κακή διατροφή, είτε από διάφορες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, κάποια πάθηση, οι εξαντλητικές δίαιτες ή χρήση ορισμένων φαρμάκων. Ας δούμε απλές καθημερινές λύσεις που ανακουφίζουν τον πάσχοντα από το ανεπιθύμητο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια από τις σημαντικότερες διατροφικές λύσεις για αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, βοηθώντας τη διαδικασία της αφόδευσης. Έτσι, συμβάλλουν έμμεσα στη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και διάφορων μικροπροβλημάτων που δημιουργούνται μακροπρόθεσμα από τη δυσκοιλιότητα. Καλές πηγές φυτικών ινών από τα λαχανικά είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο φλοιός της πατάτας και από τα φρούτα τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα χρυσόμηλα, το μήλο, το ακτινίδιο και το αχλάδι. Τέλος, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών θεωρούνται τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα χρυσόμηλα. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μην έχουν τόσες βιταμίνες σε σχέση με τα φρέσκα αλλά έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σχέση με αυτά..
Αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα
Υπάρχουν τροφές οι οποίες ενοχοποιούνται ότι προκαλούν και εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα και το λευκό ρύζι και είναι καλό να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες ή ακόμη και να αποκλείονται σε περιόδους όπου το πρόβλημα είναι σε έξαρση.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
           Οι φυτικές ίνες θεωρείται το ισχυρότερο όπλο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Γι’ αυτό αυξήστε τις φυτικές ίνες με κάθε τρόπο και όχι μόνο με τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσθέστε στο καθημερινό διαιτολόγιο σας προϊόντα ολικής αλέσεως όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι και μακαρόνια.
Σκόρδο
Το σκόρδο παρέχει πάρα πολλά οφέλη ένα από τα οποία είναι στο ότι συμβάλλει στην υγεία του παχέος εντέρου. Το σκόρδο περιέχει κάποια συστατικά τα οποία καταστρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια του παχέος εντέρου.
Νερό
Και πού δεν βοηθά το νερό! Το νερό είναι πολύτιμο και συμβάλλει στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Μην ξεχνάτε όταν αυξάνεται τη πρόσληψη φυτικών ινώνπαράλληλα να αυξάνεται και την πρόσληψη νερού, επειδή οι φυτικές ίνες απορροφούν πολύ νερό από το στομάχι και το έντερο. Βοηθά ιδιαίτερα εάν καταναλώνεται το πρωί ζεστό ή χλιαρό τσάι προκειμένου να διασταλθεί το στομάχι και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αφόδευσης.
Άσκηση
Μέσα στα οφέλη της άσκηση για την υγεία είναι και η συμβολή της στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας. Η άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, όπως φουσκώματα και πρηξίματα και γενικότερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρωινό
Η καθημερινή κατανάλωση του πρωινού γεύματος βοηθά, επίσης, στη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση φαγητού το πρωί δίνει το ερέθισμα να ενεργοποιηθεί το έντερο και έτσι να λειτουργήσει καλύτερα. Ένα καλό πρωινό γεύμα που βοηθά στη δυσκοιλιότητα είναι το ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο ακατέργαστο ταχίνι και μέλι.
Προβιοτικά
Η δυσκοιλιότητα, ειδικότερα η χρόνια, διαταράσσει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, εμποδίζοντας τα καλά βακτήρια να επιτελέσουν το έργο τους. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας γιαούρτι, κεφίρ, αϊράνι τα οποία περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι βοηθούν στο να επανέλθει η ισορροπία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: