Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

2 Ιαν 2012

Κάστανα, όπως λέμε…οι άπαχοι ξηροί καρποί!

Τα κάστανα είναι ο καρπός ενός δέντρου, της καστανιάς, η οποία ευδοκιμεί σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και όχι χαμηλότερα. Τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.
            Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επειδή έχει ελάχιστο έως μηδαμινό λίπος κατατάσσεται στους πιο άπαχους ξηρούς καρπούς. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο, γεγονός που τα κάνει να έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
            Επίσης, τα κάστανα περιέχουν διάφορες βιταμίνες όπως η C για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις, η Β1 (Θειαμίνη) και η Β2 (Ριβοφλαβίνη) για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και φυλλικό οξύ για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμη, περιέχουν ουσιώδη μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο για δυνατά δόντια και οστά, το μαγνήσιο για την υγεία των μαλλιών, ο φώσφορος για τα οστά και την όραση, ο σίδηρος, το νάτριο και το κάλιο με το τελευταίο να υπάρχει σε υψηλότερη ποσότητα σε σχέση με το νάτριο. Η υψηλή περιεκτικότητα του κάστανου σε κάλιο συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, της καρδιακής συστολής και της υδάτινης ισορροπίας του οργανισμού μας.
            Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων και θεωρείται πλήρης τροφή, όπως είναι το αυγό. Πλήρης θεωρείται ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν μπορεί να παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας επομένως θα πρέπει να προσληφθούν εξωγενώς από τη διατροφή μας. Ως πλήρης τροφή είναι ιδανική για την ανάπτυξη των παιδιών, για την ανάρρωση των ασθενών καθώς και για αθλητές εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε άμυλο.
            Τέλος, τα κάστανα είναι τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών περισσότερη και από το μήλο, συγκρινόμενα σε 100γρ τροφίμου. Επομένως, αυτή η ιδιότητα τους τα καταστεί ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τροφές οι οποίες δεν ανεβάζουν γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος. Έτσι, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από διαβητικούς, πάντοτε όμως σε λογικά πλαίσια και ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
            Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές. Μπορούν να γίνουν γλυκό του κουταλιού ή τούρτα κάστανο, συνοδεύουν τη χριστουγεννιάτικη γέμιση της γαλοπούλας, χοιρινό με κάστανο και άλλες πολλές συνταγές.
Ενδεικτικά, παραθέτω μια συνταγή κέικ με κάστανο και σοκολάτα από το φυλλάδιο του δήμου Καστανιάς της Ελλάδας.

Υλικά: Κουβερτούρα 55% κακάο 160γρ. Ασπράδι αβγού 120γρ. Κρόκοι αβγών 80γρ. Ζάχαρη 90γρ. Κρέμα κάστανο 250γρ. Βούτυρο 30γρ. Κρέμα γάλακτος 30γρ.

Εκτέλεση: Χτυπάμε τους κρόκους με 50γρ. ζάχαρη. Λιώνουμε 60γρ. κουβερτούρας και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων. Προσθέτουμε την κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 40γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα του κάστανου, ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος διαμέτρου 20εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35'-40'. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα προσθέτοντας το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και την κρέμα γάλακτος. Καλύπτουμε το γλυκό με τη σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: