Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

30 Ιαν 2012

Παιδική παχυσαρκία και ο ευεργετικός ρόλος της άσκησης!

              Δυστυχώς, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία αλλά το πιο σοκαριστικό είναι η εμφάνιση παχύσαρκων παιδιών και εφήβων. Στην Κρήτη, όπου και θεωρείται η μητέρα της μεσογειακής διατροφής και πρότυπο για όλο τον κόσμο έχει τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα! Δυστυχώς, και στην Κύπρο μας αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά παχύσαρκων παιδιών. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνιση του προβλήματος αυτού; Φταίνε τα ίδια τα παιδιά ή οι γονείς, ή μήπως η κοινωνία και το σχολείο; Σε τι μπορεί να ωφελήσει η άσκηση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και μεταγενέστερα στην μείωση παχύσαρκων ενηλίκων;
            Μία σημαντική αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας και η οποία δεν εξαρτάται από εμάς είναι φυσικά η κληρονομικότητα, αλλά δεν γίνεται να ρίχνουμε το φταίξιμο μόνο στα γονίδια. Ο τρόπος ζωής τόσο των μεγάλων όσων και των παιδιών έχει αλλάξει ριζικά και ακολουθείται ένα δυτικού τύπου πλάνο διατροφής. οι γονείς πλέον δουλεύουν αρκετές ώρες με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην τρέφονται σωστά και να καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις όπως τα ανθυγιεινά σνακ καθώς επίσης, επηρεασμένοι από ξενόφερτες μόδες, και στα fast food. Επιπλέον, τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στις αυλές των σπιτιών τους ή στις αυλές των σχολείων παρά μόνο καθισμένοι με τις ώρες μπροστά στη  τηλεόραση ή στο playstation περνούν την ημέρα τους καθισμένοι σε μια καρέκλα, μόνο προσλαμβάνοντας θερμίδες χωρίς να καίνε απολύτως τίποτα. Οπότε, η κληρονομικότητα και κατ’ επέκταση η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδήγησαν τα σημερινά παιδιά σε μια παθολογική μελλοντικά κατάσταση που θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
            Είναι, νομίζω, απαράδεκτο και τραγικό παιδιά και έφηβοι να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα από τόσο τρυφερή ηλικία! Τι ενήλικας θα αναπτυχθεί αργότερα ένα παχύσαρκο παιδί και ποια προβλήματα υγείας θα αντιμετωπίζει στη ζωή του, η οποία θα υποβιβάζεται ποιοτικά; Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο (βλ. μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση όπου συνυπάρχει το υπερβάλλον βάρος, η υψηλή ολική χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο σάκχαρο) είναι καταστάσεις οι οποίες προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και παθήσεις οι οποίες δυσκολεύουν πολύ τη ζωή ενός ανθρώπου. Εκτός από τα διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία επηρεάζει σημαντικά και την ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου. Το άτομο, και ιδιαίτερα το παιδί το οποίο είναι ακόμα ευαίσθητο και ευάλωτο, εμφανίζει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κλείνεται στον εαυτό του και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο για το λόγο ότι τα υπόλοιπα παιδιά το αντιμετωπίζουν ρατσιστικά εξαιτίας του βάρους του.
            Τα σημερινά παχύσαρκα παιδιά θα είναι οι αυριανοί παχύσαρκοι ενήλικες με όλα τα προβλήματα που έχουμε αναφέρει παραπάνω. Τα στοιχεία, όμως, δεν είναι αποθαρρυντικά εφόσον η σημερινή κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν ως αυριανοί παχύσαρκοι ενήλικες σε σχέση με τους παχύσαρκους έφηβους. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο μιας και η διατροφικές συνήθειες φτιάχνονται από την παιδική ηλικία και το βάρος βελτιώνεται, επειδή το σώμα των παιδιών και των έφηβων συνεχώς μεταβάλλεται και συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι να φτάσουν στην ενήλικη φάση.
            Σημαντική θεωρείται η εκμάθηση στην παιδική ηλικία των ορθών υγιεινών διατροφικών συνηθειών αλλά και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους εφήβους να ασχολούνται με εξωτερικά δημιουργικά πράγματα όπως το παιχνίδι στην αυλή για τα μικρά παιδιά και τα διάφορα αθλήματα, όπως το βόλευ, το μπάσκετ και ο χορός, για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους. Ομάδα ειδικών, αναλύοντας πολλές μελέτες από τρεις χώρες, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι και τα παιδιά που είναι σωματικά πιο δραστήρια όχι μόνο είναι πιο υγιή αλλά παίρνουν και καλύτερους βαθμούς στο σχολείο!
            Είναι σημαντικό να δίνουμε τις σωστές βάσεις για μια σωστή διατροφή αλλά και γενικά μια υγιεινή ζωή από την παιδική ηλικία, όπου τα πάντα ακόμα πλάθονται. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά και τους εφήβους βελτιώνουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους αλλά και έμμεσα την μελλοντική τους ζωή ως υγιής ενεργούς στη ζωή ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: