Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

30 Ιαν 2012

Αβοκάντο: το.. παρεξηγημένο φρούτο. Ποια η αλήθεια τελικά;

               Το αβοκάντο είναι, δυστυχώς, ένα παρεξηγημένο φρούτο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε λίπος, που το καθιστά αρκετά θερμιδογόνο ως τρόφιμο. Έτσι, χάνεται και η πολύτιμη θρεπτική του αξία μιας και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
            Η αλήθεια είναι ότι το αβοκάντο αποτελείται από περίπου το 80% του σε λίπος. Το λίπος, όμως, είναι κυρίως μονοακόρεστο με κύριο αντιπρόσωπο το ολεϊκό οξύ. Τι σημαίνει αυτό; Το λίπος που περιέχει είναι το ονομαζόμενο «καλό» λίπος, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και ανεβάζει σημαντικά την «καλή» HDL χοληστερόλη. Έτσι, έμμεσα συμβάλλει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος μαζί βέβαια και με τη βιταμίνη Κ και το φολικό οξύ το οποίο περιέχει. Το αβοκάντο περιέχει και κάλιο, συστατικό το οποίο συμβάλλει άμεσα στην αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό και έμμεσα στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.
            Επίσης, το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ, σύμφωνα πάντα με έρευνες που έχουν γίνει, συμβάλλει στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες παρουσιάζουν ακόμα δύο ομάδες συστατικών που περιέχονται στο αβοκάντο, τα καροτενοειδή και οι τοκοφερόλες. Συγκεκριμένα η λουτεϊνη, ουσία η οποία ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών, παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό από τι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Έτσι, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες γεγονός το οποίο έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία του καρκίνου. Ένα καλό που έχει η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λίπος είναι ότι το λίπος αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η δράση τους.
            Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C οι οποίες, εκτός από την προστασία ενάντια στον καρκίνο, συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε εμείς οι γυναίκες ότι τα πολύτιμα συστατικά του αβοκάντο έχουν ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα, βοηθώντας μας έτσι να έχουμε ένα υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα.
            Μπορεί το αβοκάντο να έχει τόσες ιδιότητες για τον οργανισμό μας αλλά δεν παύει να είναι αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο. Για όσους βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού 1 φέτα αβοκάντο έχει περίπου 50 θερμίδες και 5γρ λίπος, ενώ 1 μικρό αβοκάντο έχει περίπου 230 θερμίδες προερχόμενες κυρίως από λίπος! Αρκεί, δηλαδή, 1/8 του φρούτου την ημέρα για να επωφεληθούμε από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του και καλό είναι η κατανάλωση του να είναι λίγες φορές το μήνα. Το αβοκάντο μπορεί να συνδυαστεί στις σαλάτες ως ελαφρύ γεύμα ή ως ενδιάμεσο σνακ στη θέση του φρούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: