Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

2 Ιαν 2012

Το κρασί στο τραπέζι μας!

Το κρασί, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας για να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας και να μας προσφέρει την μοναδική απόλαυση του συνοδεύοντας το φαγητό μας, έχει ακολουθήσει μια συγκεκριμένη μακρά πορεία. Τα κρασιά συνοδεύονται στο γιορτινό τραπέζι, στα πάρτι, σε διάφορες εκδηλώσεις, ως δώρο ή ως συνοδευτικό με το γεύμα ή το δείπνο μας. Όπως και να έχει το κρασί είναι και θα πρέπει να είναι βασικός πρωταγωνιστής στη ζωή μας για ουσιώδεις λόγους και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σημαντικές πληροφορίες για αυτά.

Στάδια οινοποίησης
Τα στάδια της οινοποίησης περιληπτικά ξεκινούν από τη συλλογή των σταφυλιών (τρυγητός), την έκθλιψη τους, τη διόρθωση γλεύκους (μούστος), την αλκοολική ζύμωση, την ωρίμανση μέχρι, τέλος, τη διανομή στην αγορά όπου θα τα επιλέξουμε για να καταλήξουν στο τραπέζι μας.

Ποικιλίες κρασιών
Οι ονομασίες των κρασιών έχουν να κάνουν με τη χώρα ή περιοχή προέλευσης τους, την ποικιλία των σταφυλιών ή με κάποιες ιδιότητες τους όπως το χρώμα, η γλυκύτητα, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αν είναι ή όχι αφρώδη. Τα κόκκινα κρασιά παράγονται από κόκκινα σταφύλια και όσο περισσότερο παραμένουν τα στέμφυλα (ο φλοιός των σταφυλιών) με το γλεύκος (μούστο) τόσο βαθύτερο είναι το κόκκινο χρώμα που θα έχει το κρασί. Τα ροζέ παρασκευάζονται από κόκκινα σταφύλια με διάφορους τρόπους με στόχο την παραλαβή κρασιού με χρώμα ροζέ, ενώ απαγορεύεται η ανάμειξη κόκκινου κρασιού με λευκό. Τα λευκά κρασιά, κατά γενικό κανόνα, παράγονται με τη ζύμωση του γλεύκους που προκύπτει από λευκά σταφύλια. Η γλυκύτητα του κρασιού έχει άμεση σχέση με την περιεκτικότητα του σε αλκοόλη. Όσο περισσότερη αλκοόλη παράγεται τόσο η γλυκύτητα μειώνεται και όταν όλα τα σάκχαρα υποστούν ζύμωση το κρασί δεν έχει γλυκύτητα και είναι ξηρό. Παρόλα αυτά, όμως, με επεξεργασία όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν.

Παλαίωση
Τι συμβαίνει και ένα κρασί όσο παλαιότερο είναι τόσο καλύτερο γευστικά γίνεται; Η παλαίωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει οξειδώσεις, αναγωγές και εστεροποιήσεις, που καταλήγουν στο σχηματισμό του επιθυμητού bouquet. Η παλαίωση γίνεται σε ξύλινα βαρέλια πριν την εμφιάλωση και όσο πιο έντονος είναι ο αερισμός τόσο πιο γρήγορη είναι η παλαίωση. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της παλαίωση στα ξύλινα βαρέλια είναι γενικώς αναγνωρισμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παλαίωση στα μπουκάλια δεν είναι επιθυμητή.

Θρεπτική αξία κρασιού και η συμβολή του στην υγεία
Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά του μεσογειακού τρόπου διατροφής. Ένα ποτήρι κρασί προστατεύει την καρδιά μας ̏καθαρίζοντας˝ τα αγγεία ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχει συμβάλλουν στην αύξηση της HDL καλής χοληστερόλης ενώ μειώνουν την LDL κακή χοληστερόλη. Επίσης, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι η με μέτρο και συχνή κατανάλωση κρασιού και ιδιαίτερα κόκκινου συμβάλλει δραστικά στη μείωση ανάπτυξης κάθε μορφής καρκίνου. Οι ουσίες που περιέχονται δίνουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο κόκκινο κρασί. Επίσης, θετικές επιδράσεις του κρασιού, και ιδιαίτερα του κόκκινου, παρουσιάζονται στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης ενώ συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η αξία του κρασιού αρκεί να μελετήσουμε το λεγόμενο  ̏Γαλλικό παράδοξο˝. Η Γαλλία, χώρα η οποία παράγει τα καλύτερα και πιο φημισμένα κρασιά, είναι χώρα υψηλή σε κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη με αποτέλεσμα να έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα, αλλά παρόλα αυτά έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το παράδοξο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν ένα με δύο ποτήρια κρασί την ημέρα. Όσοι ακολουθούν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς από αυτούς που καταναλώνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η θρεπτική αξία του κρασιού ανά ποτήρι, και τονίζω ότι εννοώ ένα μικρό ποτηράκι, είναι περίπου: 79kcal, 3,3γρ πρωτεϊνών, 0,2γρ λιπαρά και 9,6γρ αιθυλική αλκοόλη.

Μερικές συμβουλές για κρασιά
  • Σερβίρονται πρώτα τα λευκά, έπειτα τα ροζέ και τέλος τα ερυθρά.
  • Φυλάγονται σε χώρους δροσερούς με λίγο φως και πλαγιαστά ώστε να βρέχεται ο φελλός.
  • Με ορεκτικά πίνονται ελαφριά λευκά κρασιά.
  • Με ψάρι και θαλασσινά σερβίρονται άσπρα ξηρά κρασιά.
  • Με κρέας και κυνήγι συνοδεύονται τα κόκκινα κρασιά.
  • Με γλυκά και φρούτα πίνονται αφρώδη και άσπρα ευωδιαστά κρασιά.
  • Με μαλακά άσπρα τυριά πίνονται απαλά κρασιά, ενώ με τα σκληρά τυριά ξηρά λευκά, ροζέ και ελαφριά κόκκινα.

Ιδανική θερμοκρασία για σερβίρισμα κρασιών
-          Σαμπάνιες, αφρώδη, γλυκά κρασιά: 7-9 ̊C
-          Λευκά ξηρά κρασιά: 8-10 ̊C
-          Ροζέ κρασιά: 10-12 ̊C
-          Ελαφρά κόκκινα: 12-14 ̊C
-          Πλούσια ερυθρά κρασιά, ερυθρά παλαιωμένα: 16-18 ̊C

Δεν υπάρχουν σχόλια: